Prijava

Vaša prijava

FOTO Orači iz cijele Hrvatske natječu se u Gorici, a ovo su današnji pobjednici


Velika Gorica ovoga je vikenda u znaku 14. Državnog natjecanja u oranju i 5. Državnog natjecanja u oranju konjima. Manifestacija je otvorena u 9 sati na Trgu Stjepana Radića, a pola sata kasnije traktori su krenuli iz grada na odredište u poslovnu zonu Meridijan 16 u Vukovinsko polje, gdje su od 11 sati počela i sama natjecanja.

 

Državno prvenstvo orača 2016 (47)

 

Svoje vještine pokazivali su pobjednici dosadašnjih 15 županijskih natjecanja. Današnji ekipni pobjednici u oranju su Zoran Radiček i Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije, koji su zajedno dobili 376,5 bodova. Pobjednik u kategoriji konjske zaprege je Josip Jukić, koji je prosječno po sucu dobio 50,5 bodova. U kategoriji ‘Plugovi ravnjaci’ pobjednik je također Saša Višak, osvojivši 191 bod. Zoran Piskač osvojio je kategoriju ‘Plugovi premetnjaci’ sa 197 bodova.

 

‘Traktor bolje vozim od mnogih muškaraca’

 

Na sutrašnjem natjecanju sudjelovat će Draženka Grah iz Krapinsko-zagorske županije. Kaže kako svakodnevno vježba oranje na svom obiteljskom gospodarstvu te joj dodatne pripreme nisu bile potrebne.

 

Državno prvenstvo orača 2016 (52)

 

„Na natjecanju vozimo u poligonu kojeg moramo proći u što kraćem vremenu i paziti da ne srušimo čunjeve, kako ne bi dobili kaznene bodove. Ako smo prošli poligon recimo za tri minute i 50 sekundi, u slučaju kaznenih bodova pridodaju nam se određeni broj kaznenih bodova“, priča nam Draženka, ističući kako vladaju stereotipi da žena ne može dobro voziti traktor kao i muškarac.

 

„Prvi put kada sam se natjecala čula sam priče u stilu pa zar će se žena natjecati s nama muškima, pa kaj bude žena vozila traktor. To jednostavno nije tako. Ja imam volju i iskustvo. Nisam ništa manje vrijedna od suprotnog spola. Traktor bolje vozim od mnogih muškaraca“, napominje Draženka Grah.

 

Državno prvenstvo orača 2016 (47)

 

Natjecatelj postao sudac

 

Tomislav Kuharić, prošlogodišnji pobjednik Državnog natjecanja u oranju u kategoriji plugova premetnjaka, ove godine je u ulozi suca.

 

„Imamo zadanih 13 elemenata koji se trebaju ispoštovati. Što je više zadovoljenih elemenata ocjena je veća i jasno, krajnji je rezultat bolji. Imamo osam grupa sudaca čije se ocjene na kraju zbrajaju“, ističe Kuharić.

 

Sutkinja Valerija Pokos zadužena je za mjerenje dubine oranja i ujednačenost brazdi. Natjecatelj mora orati u dubini od 16 do 20 centimetara, čega se uglavnom svi i pridržavaju.

 

„Ako se netko toga ne pridržava, prvo ga upozorimo, a ako se to ponovi kod drugog prohoda, onda dobivaju negativne bodove“, kazala je Pokos.

 

Državno prvenstvo orača 2016 (11)

 

Barišić: Ponosni smo što se natjecanja odvijaju u Velikoj Gorici

 

Gradonačelnik Dražen Barišić dobrodošlicu je zaželio natjecateljima koji su stigli iz svih hrvatskih krajeva. Ističe kako je riječ o događaju koji promovira goričku povijest, sadašnjost i budućnost.

 

„Velika je čast i ponos našega grada da ovaj vikend može biti domaćin državnog natjecanja u oranju te gospodarskog sajma, koji će okupiti mnogo posjetitelja, ljubitelja poljoprivrede i životinja, ali i onih željnih druženja. Danas i sutra u poslovnoj zoni Meridijan 16 okupit će se desetak tisuća ljudi koji će doći iz cijele Hrvatske. To je doprinos za grad i u promoviranju naše poljoprivrede, a sama manifestacija ima značajan i gospodarski potencijal.

 

Državno prvenstvo orača 2016 (23)

 

Naamanifestaciju je stigao i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak, ujedno i predsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, koji je u svojoj karijeri bio jedan od glavnih sudaca Svjetske oračke organizacije te njezin predsjednik od 2012. do 2015. godine.

 

„Riječ je o doista velikoj manifestaciji koja se u detalje priprema punih godinu dana. Oranje se odvija na 15 hektara, dok je izložbeni dio dodatnih 15 hektara. Osim promocije poljoprivrede i ruralnog razvoja, ovaj događaj ima i edukativni karakter. Poljoprivrednici prilikom natjecanja razvijaju svoja znanja i vještine koja primjenjuju u proizvodnom oranju. Kvalitetno oranje može čak osam posto povećati prinose u konačnoj obradi tla, a s druge strane ako kvalitetno primjenjujete plug i traktor, mehanizaciju i opremu, onda možete smanjiti troškove i pospješiti poslovanje“, pojasnio je Majdak.

 

Atrakcija manifestacije Grizzly i Lamborghini

 

U sklopu natjecanja organizirana je izložba poljoprivredne mehanizacije i sajam gospodarstva te kulturno-umjetnički i zabavni program uz bogatu ugostiteljsku ponudu. Zvijezde manifestacije su dva traktora, Grizzly i Lamborghini. Ovaj prvi si malo tko može priuštiti jer vrijedan je čak pola milijuna eura.

 

Državno prvenstvo orača 2016 (14)

 

„Grizzly je jedan od najsnažnijih strojeva, ima 535 konjskih snaga. Njegova najvažnije funkcija je čišćenje zapuštenih površina, koja su obrasla u drveće i grmlje“, ističe izlagač Zlatko Križanić.

 

Državno prvenstvo orača 2016 (25)

 

Lamborgnini je nešto dostupniji, s cijenom od 100 tisuća eura. Ima 150 konja te namoderniju tehnologiju i opremu. Kabina je klimatizirana, a iz nje potpunu kontrolu nad traktorom imate zahvaljujući posebnoj ručici koja podsjeća na igraću palicu (joystick)

 

„To je traktor za farmere koji imaju barem od 30 do 80 hektara zemlje. Znatno olakšava rad, osobito zbog hidraulične promjene smjera kretanja, ima automatski mjenjač, tako da je s njim ugodno raditi. Da ne kažem kako je tu posebno amortizirana kabina i sjedalo“, kaže izlagač Željko Vuđan.

 

Državno prvenstvo orača 2016 (42)

 

Sutra je u Vukovinskom polju od 12 sati na rasporedu natjecanje u vuči trupaca konjima – šlajsu, a od 15 sati i natjecanje u vožnji traktora – kategorija žene.

 

Natjecanja se održavaju u organizaciji Grada, Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača i Business Parka Meridian 16, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Suorganizatori su Zagrebačka županija, Savjetodavna služba, Turistička zajednica grada Velika Gorica, LAG Zrinska Gora – Turopolje i VG Komunalac.

 

Pobjednici 14. državnog natjecanja u oranju dobit će priliku sudjelovati na Svjetskom natjecanju koje će se u 2017. godini održati u Keniji.

 

Galerija fotografija: