Prijava

Vaša prijava

U Jastrebarskom otvoreno Spomen obilježje nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova


Na ulazu u gradsko groblje u Jastrebarskom postavljeno je Spomen obilježje nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova. Uređenje je inicirala Udruga policije branitelja Jastrebarsko. U sklopu spomen obilježja postavljen je križ “Tri otajstva”, autora vlč. Zlatka Sudca, pored kojega su ispisana imena smrtno stradalih branitelja s prostora nekadašnje općine Jastrebarsko.

 

“Inicijativu smo pokrenuli još 2007. godine. Željeli smo da spomen obilježje bude mjesto spajanja naših različitosti, te da bude jedinstveno i posebno. Stoga, u ime svih branitelja, posebna zahvala vlč. Sudcu, koji je imao snage upustiti se u ovaj projekt te koji je na poseban način prikazao našu raspetu svetu ljubav, koja će duboko ostati urezana u naše umove”, rekao je Ivan Hodak, predsjednik Udruge.

 

“U svojim mukama i jadima ne gledajte na bol, već na pobjedu koja stoji iza nje! Ovo je, primarno, spomenik braniteljima, a onda za sve žrtve – i za Jasenovac, i za Bleiburg, i za sve Hude jame i za sve one koje se tek trebaju iskopati. Za svu nevinu patnju”, rekao je Sudac.

 

Svečanosti otvorenja i blagoslova spomen obilježja, uz brojne Jaskance, prisustvovao je i župan Stjepan Kožić rekavši da će ovaj spomenik buditi sjećanje na sve ono što se događalo u vremenu stvaranja naše Domovine.

 

“Želim da ovo spomen obilježje bude poticaj svima onima koji pored njega prolaze da se u tišini sjete prošlosti, a da nam ta prošlost, prije svega, bude učiteljica budućnosti“, rekao je župan.