Prijava

Vaša prijava

Oblici tradicionalne mobe i danas su vidljivi u mnogim urbanim kontekstima


U sklopu Dana europske baštine danas je u Pučkom otvorenom učilištu profesorica Tihana Rubić s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu održala predavanje na temu ‘Moba – uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine’. Radi se, naime, o starom narodnom običaju uzajamnog pomaganja u većim i složenijim radovima.

 

predavanje-moba-4

 

“Moba se odnosila na poljodjelske poslove, kao što su oranje, vršidba, oranje i slično, ali i prijevoz raznog tereta. Tu je trebalo više radne snage i bilo je nužno stvarati zajednice radne ispomoći”, objasnila je Rubić.

 

Moba je kao jedan od tradicijskih oblika kooperacije i radne ispomoći funkcionirala kroz 20. stoljeće, ali neka načela, elemente i vrijednosti možemo prepoznati i danas u nekim oblicima organiziranja, pomoći i suradnje, a mogu se upotrijebiti i u suvremenom, pa čak i urbanom kontekstu.

 

“Knjižnica se svake godine uključi u Dane europske baštine, a ova tema za nas nije nova. Bili smo dosta upoznati sa suvremenim oblicima mobe, s obzirom da je i u okviru knjižnice osnovana i nastala Tranzicijska grupa Velika Gorica koja je pokrenula i jedan zajednički vrt, a to je također jedan od suvremenih oblika mobe. Imali smo i radionice razmjena znanja i vještina te različita predavanja na temu mobe u suvremeno doba”, rekla je Ivana Grubačević iz Gradske knjižnice.

 

predavanje-moba-2