Prijava

Vaša prijava

Županijski Proračun veći za milijun kuna


Na 18.sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije donesen je rebalans Proračuna za 2016. godinu koji je veći u odnosu na prethodno doneseni Proračun za 6,6 posto i iznosi 564.830.004,00 kn. Rebalansom je izvorni (nekonsolidirani) Proračun Zagrebačke županije povećan 0,34 posto, odnosno za 1.070.200,00 kn i sada iznosi 314.427.434,00 kn.

 

Župan Stjepan Kožić ističe kako je ovo prvi rebalans i on je tehničke naravi. A s obzirom da je proračun veći za milijun kuna ta sredstva biti će namijenjena projektu Zaklada Hrvatska za djecu kojom se djeci, koja dolaze iz obitelji čiji prihodi po članu kućanstva ne prelaze 2.660,80 kn, osiguravaju besplatni obroci u školi.

 

Uz to vijećnici su prihvatili i Polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 270.406.066,18 kn i ispunjeni su na razini 51,05 posto plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici 2016. godine iznose 215.507.612,38 kn. Ukoliko promatramo izvorni Proračun Zagrebačke županije u prvih 6 mjeseci ostvareni su ukupni prihodi od 155.333.568,24 kn odnosno 49,57 posto od plana.

 

sjednica-zupanija-2

 

50 milijuna kuna za sanaciju prometnica

 

Jedna od točaka bila je i davanje suglasnosti Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije za zaduživanje kunskim kreditom u iznosu 50 milijuna kuna s fiksnom kamatnom stopom od 2,6 posto na rok otplate od 7 godina. Sredstvima od kredita kao i onim redovnim sanirat će se i asfaltirati do 200 km županijskih i lokalnih cesta.

 

Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu župana za prvih 6 mjeseci ove godine, a donesena je i Strategija kapitalnih ulaganja u školske objekte na području Zagrebačke županije za razdoblje 2016.- 2020. godine. Nova Strategija uključuje gradnju i dogradnju 14 objekata ukupne vrijednosni 258 milijuna i 120 tisuća kuna. Ujedno, u Strategiji su navedeni i planovi sanacije i energetske obnove postojećih škola.

 

Aktualni sat u znaku prometnica i besplatnih udžbenika

 

Najučestalija pitanja na Aktualnom satu su uglavnom prometnice i njihova sanacija. Pa je tako SDP-ovu vijećnicu Ivanu Posavec Krivec zanimala rekonstrukcija i prekategorizacija županijske ceste 3124 u općini Križ.

 

„Svima je već poznata problematika paralelnih cesta s autocestama, komentirao je Zdenko Majzec ravnatelj ŽUC-a te je istaknuo da se iskoristi svaka prilika za podnošenjem zahtjeva za prekategorizaciju spomenute prometnice. No, dok se to ne dogodi cesta je naša obaveza i uvjeren sam da ćemo u iduće dvije godine, zahvaljujući kreditu, urediti oko 200 kilometara cesta među kojima će se pronaći i ta prometnica, dodao je Majzec.

sjednica-zupanija-1

Ljubicu Marković, vijećnicu Hrvatske stranke umirovljenika zanimalo je da li Županija u budućnosti može pomoći lokalnoj vlasti pri kupnji udžbenika za sve učenike. Pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Vjeran Štublin istaknuo je da su iz Proračuna osigurana sredstva za sufinanciranje knjiga onoj djeci koja po posebnim pravima imaju pravo od Ministarstva na besplatne knjige. Za sad nema prostora za besplatne školske knjige za sve đake u županiji, dodao je Štublin.

 

A hoće li se dobiti sredstva iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju šteta nastalih uslijed poplave u veljači 2014. godine zanimalo je HSS-ovog vijećnika Stjepana Klaka. Župan Kožić je istaknuo kako je Županija od Fonda dobila više od 9 milijuna kuna za štete. Dio sredstva je već podijeljen, a ostatak će biti u narednom razdoblju.