Prijava

Vaša prijava

FOTO Svečano obilježen Dan Gradske četvrti Kurilovec


Dirljivo je poslijepodne bilo u Kurilovcu, kada su obitelj i prijatelji odali počast petnaestorici hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz te goričke četvrti, koji su poginuli na današnji dan prije 25 godina u raketiranju Sajmišta.

 

kurilovec-dan-gradske-cetvrti-6

 

„Svoj pravi napredak Kurilovec je doživio tek u slobodnoj Hrvatskoj. Na tome najveću zahvalu dugujemo upravo našim poginulim sumještanima. Naša Hrvatska danas treba njihovu snagu, želju i domoljublje, nadu i optimizam za prevladati aktualnu moralnu i gospodarsku krizu, a Velika Gorica je za to jedan od najpozitivnijih hrvatskih primjera“, rekao je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Ivan Novosel.

 

kurilovec-dan-gradske-cetvrti-8

 

Dvojica pripadnika Narodne zaštite Kurilovec, Vlado Stepanić i Neven Veselić, poginuli su u napadu neprijateljskog zrakoplova tijekom obavljanja zadatka blokiranja radarske postaje. Oni su ujedno bile i prve žrtve u borbenim djelovanjima na području Zagrebačke županije i grada Zagreba tijekom Domovinskog rata.

 

kurilovec-dan-gradske-cetvrti-5

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanim programom i svetom misom ispred Spomen ploče, mještani Kurilovca su tradicionalno obilježili Dan svoje Gradske četvrti.

 

„Iz godine u godinu naša se Velika Gorica i naš Kurilovec sve više razvija. Raduje nas svako poboljšanje zajedničkog društvenog standarda. Imamo izgrađeno igralište s umjetnom travom našoj djeci će omogućiti kvalitetnije slobodne aktivnosti. Raduje nas svaki metar asfaltiranih i rekonstruiranih kurilovečkih ulica, svaki novi gospodarski subjekt i otvoreno radno mjesto. S ponosom ističem kako imamo čak sedam aktivnih udruga građana, dobrovoljno vatrogasno društvo koje djeluje preko 100 godina“, istaknuo je Novosel.

 

kurilovec-dan-gradske-cetvrti-2

 

Dan Gradske četvrti Kurilovec došao je čestitati i gradonačelnik Dražen Barišić. Istaknuo je kako su temelji hrvatske države krvavo plaćeni i u Velikoj Gorici, a najviše upravo u Kurilovcu.

 

„Nije to bilo tako davno da se to može i treba zaboraviti. Najljepša i najveća  vrijednost svakoga života je imati svoj dom i biti na njega ponosan, živjeti u njemu i izgrađivati ga. Mi svi zajedno trebamo dalje izgrađivati svoje društvo, sa tim postavljenim temeljima. Želim puno uspjeha i snage svima, pogotovo obiteljima poginulih hrvatskih branitelja”, poručio je Barišić.

 

Galerija fotografija: