Prijava

Vaša prijava

FOTO Goričanke žele pomoći jednogodišnjem rođaku oboljelom od leukemije, možda se lijek krije baš u Vama!


Akciji prikupljanja uzoraka krvi za tipizaciju koštane srži jučer se u Domu kulture Galženica odazvalo 17 ljudi. Znatno je to manje potencijalnih darivatelja u odnosu na prije dvije godine, kada se u registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži upisalo čak 56 Goričana.

 

Članice Zaklade Ana Rukavina, ističu međutim, kako je važan i jedan jedini uzorak jer upravo će možda on odgovarati osobi oboljeloj od leukemije i spasiti joj život.

 

Iz tog razloga akciji su rekle DA, Sanja Dobrenić Belčević i Milena Bojanić, čiji se jednogodišnji rođak bori s ovom opakom bolešću, a bez donora koštane srži izlječenje mu je vrlo neizvjesno.

 

krv-ana-rukavina-2

 

„Već smo to davno prije namjeravale učiniti, ali ono nam je bila prilika i odazvale smo se akciji. Nadamo se da ćemo nekome moći pomoći i dati mu novu priliku za život, jednako tako da će se i naš rođak izliječiti. Slušali smo o tome kod njega u bolnici i shvatili kako je doniranje koštane srži izuzetno potrebno, odnosno odlazak na tipizaciju jer nikada se ne zna kome će nečija donacija trebati i spasiti mu život“, ispričale su nam darivateljice.

 

Stiglo je najviše dvadesetogodišnjaka

 

U registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži mogu se upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti. Na goričku akciju u organizaciji Savjeta mladih upravo je i stiglo najviše mladih ljudi.

 

krv-ana-rukavina-3

 

„Uglavnom su to ljudi oko 20 godina starosti i zahvalni smo što su stigli, ipak je ovo subota poslijepodne, ali odvojili su svoje vrijeme i stigli se upisati u Registar dobrovoljnih darivatelja“, kaže Mirta Vrančić iz Zaklade Ana Rukavina, poručivši kako svatko od nas u sebi nosi krv koja može biti lijek nekome tko je obolio od leukemije.

 

„Procedura je takva da darivatelji prvo ispunjavaju pristupnicu, a zatim im uzimamo jednu epruvetu krvi koju nosimo u KBC Zagreb gdje će biti tipizirana, nakon čega taj darivatelj ulazi u Registar. Ako će se podudarati s nekom oboljelom osobom bit će kontaktiran i pozvan na postupak darivanja koštane srži, odnosno matičnih stanica“, pojasnila je Vrančić.

 

Izaberite postupak koji želite

 

Postoje dva načina darivanja koštane srži. U prvom darivatelj je podvrgnut totalnoj anesteziji prilikom čega se uzima uzorak, dok u drugom postupku to nije potrebno jer je bezbolan.

 

„On se naziva afereza i sličan je dijalizi. Dok se iz jedne ruke vadi se krv koja ulazi u aparat iz kojeg se odvajaju matične stanice, krv se istovremeno vraća u drugu ruku. Postupak bira sam darivatelj, a najviše njih upravo bira aferezu“, dodala je Mirta Vrančić.

 

Galerija fotografija: