Prijava

Vaša prijava

FOTO Položen kamen temeljac za novu crkvu u Velikoj Mlaki


Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško predvodio je danas misu u Velikoj Mlaki, a nakon toga položio je kamen temeljac za novu, crkvu Srca Isusova.

 

“Nije svakom naraštaju vjernika dano da može započeti i dovršiti gradnju crkve. Koliko je samo spomena, koliko nadanja, koliko čežnje, pitanja i susreta, koliko titraja života koji su vodili prema ovim danima kada je napokon započeta gradnja nove crkve, tako potrebne ovoj župi”, rekao je mons. Ivan Šaško.

 

Mnoštvo vjernika okupilo se u dvorištu kapele Svete Barbare, a po njenom završetku formirala se procesija koja je krenula do gradilišta nove crkve.

 

Foto: zupavelikamlaka.hr
Foto: zupavelikamlaka.hr

 

“Jedva smo čekali da krene gradnja i jako smo sretni. Čekamo već 30 godina na to. Bili smo zamislili crkvu svetog Ivana Krstitelja u Velikom Polju, ali izgleda da se to neće dogoditi. Do sad smo išli u kapelu Svete Barbare, ali ova nova će nam biti puno bliže”, rekao je Mijo Bagarić iz Velikog Polja.

 

“Naselje je veliko, a kapela Svete Barbare je premala za sve. Morali smo stajati vani i smrzavati se. Jako sam sretna što će se izgraditi nova crkva i sad ću uvijek tu dolaziti. Prije sam znala otići u Siget kad je bilo ružno vrijeme jer je tamo crkva velika i možeš sjesti i uživati u nedjeljnoj misi”, rekla je Vlasta Ćosić iz Velike Mlake.

 

Put do gradnje nove crkve

 

Grad Velika Gorica darovao je 2005. godine zemljište za gradnju nove crkve u Velikoj Mlaki, ali do 2011. godine čekala se lokacijska dozvola budući da prethodnim urbanističkim planom na tom mjestu nije bila predviđena gradnja crkve.  Kasnije je još bilo prigovora koje je trebalo riješiti te je potvrda glavnog projekta stigla 2014. godine. Župa je uplatila sve doprinose, a Grad Velika Gorica oslobodio ih je plaćanja komunalnog doprinosa. No, Nadbiskupski duhovni stol je, s druge strane, dao zemljište za gradnju osnovne škole u Novom Čiču.

 

Projekt je ukupno vrijedan 26,5 milijuna kuna, a nova će crkva imati toranj visok 36 metara i bit će spoj moderne arhitekture i tradicionalnog turopoljskog graditeljstva. U mnogočemu nova će crkva podsjećati na kapelu Svete Barbare, istaknuo je danas župnik župe Svete Barbare Anđelko Kufrin.

 

Galerija fotografija