Prijava

Vaša prijava

ŠANSA ZA MLADE: Upoznaj svijet sa Rotaryjem


Jedna od najvažnijih aktivnosti Rotary kluba Velika Gorica jest slanje mladih Velikogoričana na dugoročne razmjene. Radi se o srednjoškolcima koji na takvoj razmjeni provedu jednu školsku godinu u inozemstvu, a najčešće se radi o onima koji idu u drugi ili treći razred srednje škole. Prijave za dugoročne razmjene upravo su u tijeku i traju do 15. prosinca 2016.

– Naš klub sudjeluje u dugoročnim razmjenama već pet godina. Dosad je na takvim razmjenama bilo desetoro srednjoškolaca – objašnjava Alan Šembera, velikogorički rotarijanac kojeg u klubu smatraju najiskusnijim u organiziranju razmjena mladih.

foto: arhiva Rotary
foto: arhiva Rotary

Mladi Velikogoričani dosad su bili na dugoročnim razmjenama u SAD-u, Meksiku, Kanadi i Njemačkoj. Nakon što su se vratili, dodaje Šembera, svi do jednog su istaknuli kako im je to bilo najljepše iskustvo u životu i da će ga pamtiti čitav život. Oni upoznaju nove ljude, steknu prijatelje, upoznaju se s drugačijom kulturom i načinom života, te, što je vrlo bitno, usavrše znanje stranog jezika. Tako su, primjerice, mladi koji su bili u SAD-u imali prilike posjetiti Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, San Francisko na tzv. West Coast Tripu.

– Trenutačno je jedan mladi Goričan na Tajvanu, a kod nas u Velikoj Gorici je Tajvanac Willy koji pohađa velikogoričku Gimnaziju – dodaje Vera Šimić Jajčinović, zadužena za Rotary Youth Exchange u Rotary klubu Velika Gorica.

Naime, svaka obitelj iz koje dijete odlazi na dugoročne razmjene dužna je u svoj dom tijekom jedne školske godine primiti dijete iz zemlje u koju je otišao njihov sin ili kćer. Za djecu koja dolaze k nama na razmjenu organizirano je školovanje u goričkoj Gimnaziji i učenje hrvatskog jezika.

Ovih dana su mladi Velikogoričani koji su bili na razmjeni predstavili svoja iskustva goričkim gimnazijalcima. Interes za taj Rotary internacionalni program bio je vrlo velik.

Prijave za dugoročnu razmjenu u školskoj godini 2017./18. upravo su u tijeku i traju do 15. prosinca 2016., nakon čega slijedi selekcijski postupak odabira onih koji će na razmjenu i otići. Sve potrebne informacije pogledajte na web stranici Rotaryja Hrvatska http://www.rotary.hr/webapp/f?p=1901:340:0::NO::P340_ID:55 ili na Facebook stranici Rotaract kluba Velika Gorica.