Prijava

Vaša prijava

KUD ‘Nova Zora’ vratio se iz Slovačke, evo kakvi su im dojmovi


KUD Nova Zora gostovao je na manifestaciji ‘Hrvatski dan‘ u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva u Devinskom Novom Selu u Slovačkoj, koji se tradicionalno održava u vrijeme Adventa.

 

Foto: KUD Nova Zora nastupa u Slovačkoj
Foto: KUD Nova Zora nastupa u Slovačkoj

Tajnica KUD-a Zlatica Krznarić napisala je svoje dojmove o putovanju, koje prenosimo u cijelosti.

 

Prvoga dana našeg gostovanja u dvorani „Istra Centrum“ 26.11.2016. održan je kulturno- umjetnički program s početkom u 17 sati. Program je započeo pjesmom Dobar večer dobri ljudi, koju smo otpjevali zajedno s domaćinima HPD „Rosica“. U nastavku programa naše je društvo donijelo dašak bogate Slavonije u Devinsko Novo Selo. Koreografija Brodskog posavlja „Ajd za milim ajd za dragim“ koju potpisuje Krunoslav Šokac, toliko je razveselila i razgalila srca publike u dvorani, da se pljesak, još dugo nakon našeg silaska s pozornice nije stišavao. Slijedeća koreografija s kojom smo nastupili prikazala je publici svadbene pjesme i običaje pod nazivom „Lomički svati“. Koreografija lomničke svadbe je ne samo vesela već i pomalo šaljiva. Prikazuje običaje od prošnje mlade u roditeljskoj kući, zatim dolaska u kuću mladoženje dok je na samom kraju vrhunac točke, narodno veselje. Posebnost ove točke je izvođenje dviju pjesama, na početku i na kraju koreografije, a to su „muške“ pjesme izvedene „po junački“ ili ojkanjem, koje se na našu radost i ponos nalazi na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Obje koreografije, koje je publika s oduševljenjem pratila, izveli smo krajem listopada ove godine na Državnoj smotri koreografiranog folklora i prema mišljenju stručnog žirija zaslužili 2. mjesto. Članovi KUD-a „Nova Zora“ na put su krenuli dobro raspoloženi pa se takva dobra atmosfera prenijela i u dvoranu i odrazila na naš nastup koji je prštao dobrim vibracijama i veseljem. Naši domaćini HPD „Rosica“ rekli su nam da je publika bila očarana našim koreografijama koje su im tako vjerno dočarale druženja uz slavonska kola i bečarce, te svadbene običaje lomničkog kraja, pa se doimalo kao da smo na pravoj svadbi te se samo čekalo da svirači pozovu i ostale uzvanike da nam se pridruže na plesnom podiju.

 

S ponosom možemo reći, kako je naše Veleposlanstvo u Bratislavi na ovoj manifestaciji imalo svoja dva predstavnika, drugu tajnicu gospođu Tihanu Bohač i gospodina Domagoja Soklera. Raduje nas činjenica da predstavnici naših Veleposlanstava u stranim zemljama nazoče ovakvim događanjima te zajedno s nama svjedoče promociji hrvatske kulture. Nakon završetka kulturno-umjetničkog programa nastavljeno je druženje s našim domaćinima u prostorijama Muzeja hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu. Dobra atmosfera prenijela se iz dvorane „Istra Centra“ u muzej gdje su se još dugo orile pjesme iz svih krajeva lijepe naše. Činilo se kao da se društva natječu koje će bolje i ljepše otpjevati pjesme, pa bi čas pjevali i svirali članovi „Rosice“ čas članovi KUD-a „Nova Zora“. Pjesme su se slagale kao kolači red „Rosice“ red „Nove Zore“, te je na kraju svima bilo žao kada je došlo vrijeme za počinak.

 

Slijedeći dan 27.11.2016. u 11. sati smo zajedno sa HPD „Rosica“ pjevali misu povodom 1. Adventske nedjelje u crkvi Sv. Duha u Devinskom Novom Selu. Pjevale su se stare hrvatske adventske pjesme, koje su na trenutak, vjernike vratile u njihovu domovinu i izmamile suze na oči. Nakon završene mise nakratko smo popričali s ljudima i zapjevali nekoliko pjesama. Zahvalili su nam što smo im ovu 1. Adventsku nedjelju učinili tako posebnom i podsjetili ih koliko je naša domovina bogata kulturnom baštinom, tako različitom od mjesta do mjesta, a istodobno toliko lijepa da čovjeku oduzima dah. Također su nam, sa suzama u očima, rekli kako im je drago kada im u goste dođu društva ih Hrvatske i donesu dašak domovine za kojom toliko čeznu, jer tada imaju osjećaj kako ih domovina nije zaboravila. Rastanak sa ovim divnim ljudima koji su nam ponaosob prilazili i zahvaljivali, grlili nas i molili da im skoro opet dođemo, bio je tako nabijen emocijama da čak ni naši članovi nisu mogli zatomiti suze u očima.

 

Nakon ručka otišli smo u kratki obilazak glavnog grada Slovačke. Unatoč hladnom vjetru koji je ledio krv u žilama i sitnoj kišici koja se svim silama trudila pokvariti nam uživanje u prelijepom starom dijelu grada, nakratko smo osjetili duh Adventa u Bratislavi. Blicevi fotoaparata i mobitela bljeskali su na sve strane i svatko se trudio da uhvati što bolju poziciju za svoju sliku koju će kasnije putem društvenih mreža poslati svojim prijateljima. Žao nam je što je ovo gostovanje bilo tako kratko pa nismo imali vremena obići neke povijesne znamenitosti u pratnji našeg domaćina gospodina Danića koji bi za svaku znamenitost vezao neku anegdotu ili legendu koja bi nam još više zagolicala maštu ali zahvaljujući kojoj smo zapamtili mnoge povijesne činjenice. Oko 16 sati krenuli smo natrag put Zagreba prebirući po sjećanjima i uspomenama s ovog kratkog ali slatkog putovanja u Devinsko Novo Selo i Bratislavu. Po povratku kući čeka nas još puno novih koncerata i novih koreografija, a poslu ćemo prionuti nakon kratkog ali zasluženog odmora.

Zlatica Krznarić