Prijava

Vaša prijava

Gorici prijeti izumiranje majstora, Grad dodijelo 30 novih stipendija


Ovo je osma generacija stipendista koja se školuje za deficitarna obrtnička zanimanja u Velikoj Gorici, a kroz koju je prošlo dvjestotinjak učenika. Ona su potrebna kako bi grad normalno živio, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom dodjele 30 učeničkih stipendija učenicima Srednje strukovne škole.

 

Svaki stipendist još od rujna mjesečno dobiva 500 kuna. Među njima je i Jakov Arbanas koji se školuje za kuhara. Kaže kako mu je taj novac znatan poticaj te će mu olakšati stjecanje svog zvanja.

“Stipendija će pomoći meni i mojoj obitelji kod kupnje različite kuharske opreme. Sve to su temelji kako bi nakon srednje škole mogao ili otvoriti vlastiti restoran ili upisati fakultet, a ako će to biti moguće i oboje”, ispričao nam je Jakov.

 

30.11.2016.-Velika Gorica-Grad dodijelio stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal
30.11.2016.-Velika Gorica-Grad dodijelio stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal

Predsjednik Udruženja obrtnika Velika Gorica Vlado Mikulčić kaže kako je stipendiranje nužno jer mnoga obrtnička zanimanja izumiru, a prvi put ove godine zatvara se više obrta nego se novih otvara.

 

“Prije godinu dana omjer otvorenih i zatvorenih obrta bio je podjednak, ali ove godine prvi put bilježimo negativan trend. U konačnici to može dovesti do toga da nestane, primjerice ,zanimanje vodoinstalater. Zamislite, pukne cijev i to nema tko popraviti!”, slikovit je Mikulčić, koji ističe kako je do prije nekoliko godina u gradu bilo 2000 obrtnika, a kako je sada broj pao na 1200.

 

Galerija fotografija: