Prijava

Vaša prijava

Jedino u Zagrebu i Gorici maloljetnici mogu umjesto kazne odabrati humanitarni rad


Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež jučer je organizirala 1. međunarodnu konferenciju o STOP programu – preventivnom programu za mlade i zajednicu koji je utemeljen na 30-godišnjem iskustvu “Halt programa” iz Nizozemske. Radi se o programu prevencije problema u ponašanju djece i mladih kroz jačanje odgovornosti maloljetnika i povezivanju s lokalnom zajednicom.

 

“STOP program je alternativni program koji omogućava da maloljetnici koji se prvi put zateknu u lakšim prekršajima, umjesto uobičajene kazne i sudskog postupka, mogu odabrati humanitarni rad u zajednici uz obvezno savjetovanje sa stručnjacima i razgovor s roditeljima. Program pokazuje uspješne rezultate u europskim zemljama, a evaluacija pokazuje pozitivne učinke i u našoj zemlji”, kažu iz Grada Velike Gorice.

 

Program se za sada provodi u Zagrebu i Velikoj Gorici, a zbog pozitivnih učinaka, javljaju se i drugi gradovi kako bi ovaj uspješni model primijenili u svojim sredinama.

 

U Velikoj Gorici program se provodi već treću godinu, a na njemu surađuju gradska uprava, velikogorička policija, Centar za socijalnu skrb i Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica u kojem maloljetnici ostvaruju humanitarni rad, a istovremeno se upoznaju s radom te ustanove u kojoj se mogu uključiti u različite programe i potražiti pomoć. Primjer Velike Gorice istaknut je kao primjer dobre prakse jer se preventivni programi provode u skladu s potrebama lokalne zajednice, te su redovito evaluirani.