Prijava

Vaša prijava

Inspektori iz ministarstva i velikogorički taksisti napravili prepad na vozače Ubera


“Velikogorički taksisti udružili su se s inspektorima cestovnog prometa, s lažnih profila pozivali Uber i selektivno ih kažnjavali”, za Index je rekao njihov izvor, dobro obaviješten o jučerašnjoj akciji inspektora kojom su iz prometa isključili 10-ak vozila Ubera.

 

Prošlog petka ministar prometa Oleg Butković napao je način na koji posluju Uber i Cammeo u Splitu. Iako se Uber i Cammeo izvlače na nereguliranost članka 60. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji uređuje ‘iznajmljivanje vozila s vozačem’, Butković je jasan – to je nezakonito.

 

Nakon što su im na gotovo 14 vozila skinuli tablice i kaznili ih s više od milijun kuna kazni, Cammeo se iz Splita povukao. U međuvremenu su Butkovića napali i njegove stranačke kolege pa je promijenio ploču i najavio liberalizaciju taksi tržišta.

 

Jučer je pak nekolicina inspektora Ministarstva prometa svoj službeni kombi parkirala na taksi stajalište u Velikoj Gorici, pokraj zagrebačkog aerodroma Pleso, te u suradnji s taksistima odradila do sada najveći udar na Uber otkako se ta kompanija pojavila u Hrvatskoj.

 

“Nakon što bi taksisti s lažnih profila pozvali Uber, jedan taksist bi mu stao pred automobil, a drugi iza njega. Tako opkoljenog, taksisti bi ‘pregledali’ tko se unutra nalazi, neki njihov stari drug, bivši kolega ili pak student koji želi popraviti vlastiti budžet. Ako ne bi prepoznali vozača, dali bi znak inspektorima koji bi izašli iz kombija, došli do Uberovaca, izdali im rješenje o kršenju zakona te skinuli tablice s vozila”, tvrdi Indexov sugovornik.

 

Od izvora u ministarstvu, Index neslužbeno doznaje i kako inspektori cestovnog prometa uopće nisu imali nalog za akciju na aerodromu. Naime, inspektori za svaku kontrolu trebaju imati službeni nalog, a čini se da su ovo odradili na svoju ruku, u suradnji s velikogoričkim taksistima.