Prijava

Vaša prijava

Veterinari eutanizirali 1.809 peradi, a 21 tisuću jaja uništili


Završena je eutanazija peradi na farmi „Valionica Radina“ u mjestu Sop Bukevski, na kojoj je utvrđen virus influence ptica podtipa H5N8 – visoko patogeni soj, javlja Ministarstvo poljoprivrede. U akciji je sudjelovalo 40 veterinara i tehničara te 19 inspektora.
 
“Eutanazija peradi izvršena je i na drugih 15 poljoprivrednih gospodarstava u mjestu Sop Bukevski. Ukupno je eutanazirano 1.809 kljunova peradi, a neškodljivo je uklonjeno 21.003 jaja”, kažu iz Ministarstva, ističući kako su na susjednim poljoprivrednim gospodarstvima uzeti brisevi peradi za analizu, ali da životinje ne pokazuju znakove bolesti.
 
“Radi mjera predostrožnosti proglasili smo ugroženo područje u radijusu od 10 km. U to vrijeme perad neće biti otpremana ni dopremana na to područje”, naglasili su.
 
Ministar Tomislav Tolušić pozvao je posjednike peradi u cijeloj zemlji, a posebno male komercijalne farme, na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera radi sprječavanja unosa uzročnika infekcije. U slučaju sumnje na bolest odmah moraju obavijestiti veterinare.
 
„Donio sam naredbu o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, jer moramo biti vrlo oprezni obzirom da je virus ptičje gripe uzeo maha u Europi“, izjavio je ministar Tolušić.