Prijava

Vaša prijava

U plasteniku 04-23h: Sve što ima stvorila je sa svojih deset prstiju


Svjedoci smo da nam selo ostaje pusto. Sve manje ljudi svoju egzistenciju pokušava osigurati radom na zemlji. Samo rijetki, međutim, uspijevaju u tome. Među njima je i Branka Tretinjak iz Bapča, vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Pitali smo je kako izgleda njezina svakodnevica.

07.02.2017. – Bapče – OPG Tretinjak. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

”Skoro svaki dan isto. Ustajem rano, oko četiri ili pola pet. Idem na tržnicu Dolac, jedino nedjeljom ne idem na plac. Kad se vratim s tržnice, moram nešto skuhati obitelji za ručak. Nakon toga čeka me posao vezan uz pripremu robe za idući dan. Radno vrijeme mi završava oko 23 sata”, otkrila nam je naša sugovornica.

Članovi njezine obitelji pomažu joj u svakodnevnim obvezama vezanim za poljoprivredno gospodarstvo.

”Većinu posla odradimo sami, a zaposlili smo i jednu radnicu koja nam pomaže. Prema potrebi znamo uzeti i dva do tri sezonska radnika”, objasnila je Tretinjak.

07.02.2017. – Bapče – OPG Tretinjak. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

U OPG-u Tretinjak specijalizirali su se za proizvodnju povrća, koje prodaju na zagrebačkom Dolcu i jednom poznatom trgovačkom lancu. Proizvodnja se odvija u 35 plastenika. No, postoji jedan problem koji im stvara ogromne probleme – papirologija!

”Pretjeruju s papirima, to nam oduzima jako puno vremena. Kad trebate nešto obaviti, morate uzeti dva slobodna dana za to jer vas šalju od jednog šaltera na drugi. Zbilja pretjeruju”, upozorila je Branka.

07.02.2017. – Bapče – OPG Tretinjak. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

Naša sugovornica aktivna je i u Udruzi ”Najuzornije hrvatske seoske žene”, a 2011. godine na istoimenom natjecanju ove Udruge izabrana je za drugu pratilju. Kako kaže, bila je to odlična prilika da upozna druge seoske žene, koje imaju sličnu životnu priču.

”To su žene koje su vrijedne i treba ih predstaviti javnosti. One nisu ”seljače” kako ih neki zlonamjerno nazivaju već vrijedne žene koje su se dokazale u gospodarstvu i poljoprivredi, a uspješne su i u kulturnim aktivnostima”, dodala je.

07.02.2017. – Bapče – OPG Tretinjak. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal

Kako nam je rekla Branka, sve što ima stvorila je sa svojih deset prstiju. Vrijednost strojeva i priključaka koje koriste u radu procijenila je na više stotina tisuća kuna. Iako je danas puno teže nego prije živjeti od zemlje, namjera joj je upravo na njoj zaraditi svoju mirovinu.

Galerija fotografija