Prijava

Vaša prijava

GSG najbolji u županiji: Zbog energetske obnove štedjet će tisuće Goričana


Na natječaj za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavilo se 20 zgrada iz Velike Gorice, a time je naš grad zasjeo na prvo mjesto u Zagrebačkoj županiji po broju prijava. Također, najveća zgrada u Hrvatskoj čiju energetsku obnovu sufinancira Fond upravo je u Gorici, u Ulici Slavka Kolara. Investicija je to vrijedna više od 15 milijuna kuna. Sve to bio je razlog da Goricu danas posjeti ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, koji je posebno pohvalio Gradsko stambeno gospodarstvo Velika Gorica nakon što je na natječaj prijavilo 16 višestambenih zgrada.

“Ovakav rezultat da od 20 zgrada vi imate 16, da je najveća zgrada u Republici Hrvatskoj upravo iz vašeg portfelja, to je veliki uspjeh i na tome vam čestitam”, istaknuo je ministar Kuščević i dodao kako je na natječaj ukupno pristiglo 27 prijava iz Zagrebačke županije.

Prijavom novih 16 zgrada obuhvaćeno je 1.061 stambeni prostor, a ukupna investicija je 54,033.880 kuna. Tako će energetskom obnovom biti obuhvaćeno 25 posto višestambenih zgrada prihvatljivih za energetsku obnovu, što je znatno više od prosjeka predviđenog Nacionalnim planom.

“Želja nam je da Velika Gorica bude vodeći grad na energetskoj karti u Republici Hrvatskoj. Zadovoljstvo mi je što Grad Velika Gorica i Gradsko stambeno gospodarstvo Velika Gorica nastavljaju s uspješnim projektom energetske obnove višestambenih zgrada u kojima smo do sada našim građanim osigurali značajne uštede”, kazao je direktor Gradskog stambenog gospodarstva Tomislav Landeka.

Osim ugodnijeg stanovanja i veće cijene nekretnine, energetska obnova značajna je i zbog snižavanja cijena grijanja, a upravo je to jedan od gorućih problema Velikogoričana.

“Jedan od najvažnijih ciljeva koji trenutno ‘žuljaju’ naše Velikogoričane je ušteda na grijanju. Ta ušteda od 40 posto već je postignuta u zgradama koje su energetski obnovljene i time rješavamo trenutačne probleme sugrađana, ali i povećavamo standard života. Mogu reći da smo našli način kako pomoći našim građanima, ali ćemo i dalje nastaviti pregovore s HEP-om oko obračuna i smanjenja cijene grijanja. Energetskom obnovom nastavljamo kako bismo problem riješili zauvijek”, istaknuo je gradonačelnik Barišić.

“Puno se do sada grijanje plaćalo, hladno je bilo u stanovima. Međutim, sada kako je došla ova obnova, kako se ugradila PVC stolarija i nova ovojnica s kamenom vunom od 12 centimetara, to stanari osjećaju. Sa strane zgrade koja je obnovljena, čak nisu ni palili radijatore ove zime”, objasnio je predstavnik sustanara goričkog vodotornja Petar Bartolić.

Galerija fotografija