Prijava

Vaša prijava

I gorički srednjoškolci mogu biti #PrvaGeneracija


Veleposlanstvo Švedske poziva sve srednje škole u Hrvatskoj da se pridruže globalnoj inicijativi #PrvaGeneracija koju je 2016. pokrenula švedska vlada. Cilj inicijative je podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice Ujedinjenih naroda usvojile 2015. Inicijativu je već provelo 15-ak zemalja diljem svijeta i obuhvatila je nekoliko milijuna djece i mladih.

#PrvaGeneracija u Hrvatskoj je natječaj u govorništvu za učenike 3. razreda srednjih škola na temu jednog od 17 Globalnih ciljeva, koji će trajati od 20. veljače do 29. travnja.

Ciljevi održivog razvoja, koji se nazivaju i Globalnim ciljevima, predstavljaju nadogradnju Milenijskim ciljevima, a osnovna ideja im je iskorjenjivanje siromaštva, borba protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Inicijativa #PrvaGeneracija želi mlade potaknuti da razmotre kako osobno mogu doprinijeti održivom razvoju planeta jer na taj način postajemo dijelom globalnog partnerstva koje je ključno za realizaciju Globalnih ciljeva.

Škole koje odluče sudjelovati u projektu, trebaju do 5. ožujka prijaviti sudjelovanje odnosno poslati popunjeni prijavni obrazac koordinatorici projekta na mirna.juric@gov.se.

“Učenici koji se prijave profesorima za sudjelovanje u projektu, prvo će proći kratku  edukaciju o Globalnim ciljevima održivog razvoja i osnovama govorništva. Nakon toga odabrat će jedan od Globalnih ciljeva kao svoju temu i pod vodstvom profesora napisati pismenu pripremu govora. Profesori mentori će zatim odabrati do troje najboljih po školi i pomoći im u snimanju kratkog video-uratka u kojem učenici elaboriraju svoju tezu na odabranu temu”, kažu organizatori inicijative.

Radove najboljih učenika profesori mentori poslat će stručnom žiriju, koji će odlučiti o izboru finalista. Ukupno 10 finalista, iz svih prijavljenih škola, bit će pozvani da svoj govor održe na završnom dijelu natjecanja pred publikom i stručnim žirijem. Na istom će stručni žiri odabrati pobjednike i nagraditi učenike, profesore i škole.

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i u suradnji sa stručnjacima Ivom Šlausom, dekanom Visoke poslovne škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld i Dianom Tomić s Odsjeka za fonetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.