Prijava

Vaša prijava

Saborski Odbor za poljoprivredu jučer raspravljao o položaju i ulozi žena u ruralnim područjima


Povodom Međunarodnog dana žena jučer je u Hrvatskom saboru održana sjednica Odbora za poljoprivredu. Glavna tema sastanka bila je položaj i uloga žena u ruralnim područjima. Predstavljeno je i Izvješće o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima koje su krajem veljače usvojili Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj i Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta.

”Žene čine manje od 50 posto ukupnog radno sposobnog stanovništva u ruralnim područjima EU-a, ali samo oko 45 posto ukupnog gospodarski aktivnog stanovništva te upravljaju sa svega 30 posto obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava”, stoji u Izvještaju kojega je su krajem veljače usvojili Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj i Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta.

U radu Odbora sudjelovala je i Katica Jerleković, predsjednica Udruge ”Uzornih hrvatskih seoskih žena”. Ona je upozorila na probleme s kojima se susreću seoske žene, a naročito na to da se na njihov rad gleda kao na manje vrijedan.

”Kad dođemo na teren često se neugodno iznenadimo položajem žena unutar njihovih obitelji. Najbolji primjer je jedne gospođe koja uzgaja plantaže povrća od kojih živi cijela obitelj. Nitko osim nje u obitelji ne radi, ali njezin rad i trud nije prepoznat od ostalih članova kućanstva”, rekla nam je Katica.

Kao još jedan problem detektirana je podzastupljenost žena u politici. Često se želi podmetnuti teza da su žene nezainteresirane za bavljenjem politikom. No, naša sugovornica se ne slaže s njom.

”Problem je što se u hrvatskom društvu na politiku gleda kako na muški poziv. Čest je zapravo slučaj da žene žele preuzeti odgovornost, ali im se ona ne želi dati”, objasnila nam je naša sugovornica.

Svi okupljeni složili su se kako je važno promovirati poljoprivredu i rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kako bi mladi, a posebno žene, ostali živjeti na selu i nastavili se baviti poljoprivredom. Ono što je neophodno kako bi se poboljšao status seoskih žena jeste osigurati im socijalnu zaštitu i individualna prava, odnosno pravo na porodiljni dopust, zdravstveno osiguranje, pristojna primanja i dostojnu mirovinu, složili su se prisutni.