Prijava

Vaša prijava

Nekad blago, sada pošast


Sol je jedan od najkorištenijih začina u ljudskoj prehrani. Spoj natrija i klora u prošlosti je bio jako cijenjen, služio je čak i kao sredstvo plaćanja. Danas ga možemo naći u svakoj kuhinji i jedan je od pristupačnijih dodataka jelima. No, prekomjerna konzumacija može imati teške posljedice, upozoravaju medicinski stručnjaci povodom obilježavanja Svjetskog tjedna podizanja svijesti o važnosti kuhinjske soli.

„Prekomjerna upotreba soli uzrokuje povišenje krvnog tlaka kojeg povezujemo s pojavom bolesti srca i moždanim udarom, kao i nastankom raka želuca, bolesti bubrega, pretilosti, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, osteoporoze, a pogoršava i simptome astme“, poručila je Marija Škes iz Službe za javno zdravstvo.

Najveća opasnost prijeti od „skrivene soli“ u gotovoj ili polugotovoj hrani. Gotovo 80 posto soli koju unesemo u organizama dolazi iz ovih izvora. Među namirnicama bogatim solju ističu se kruh, peciva, zobene ili kukuruzne pahuljice, salame, kobasice, hrenovke, paštete, brza hrana, gotovi umaci, senfovi, majoneze, juhe iz vrećice, tvrdi sirevi, sirni namazi i grickalice.

Preporučeni dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi manje od 5 grama soli ili manje od 2 grama natrija i najmanje 3,51 gram kalija, odnosno nešto manje od jedne čajne žličice dnevno.