Prijava

Vaša prijava

Kravat pukovnija izabrala nove pripadnike


Kravat pukovnija u svoje redove primila je nove pripadnike. Među novacima promoviranim na svečanoj ceremoniji na Dolcu, našle su se i dvije žene. Dvadesetogodišnja Anita Vencl i tridesetšestogodišnja Neda Budaš svoje će svečane odore po prvi put odjenuti na Uskrsni ponedjeljak, kada tradicionalno započinje sezona Smjene straže Počasne satnije Kravat pukovnije.

foto: Ognjen ​Karabegović​

Kako bi postali punopravni pripadnici ove postrojbe, svi kandidati morali su proći izobrazbu i biti odabrani tradicionalni načinom „na grah“. Naime, stavljanjem bijelih i crnih zrna graha u vojničke kape, pripadnici postrojbe odlučivali su žele li novake u svojim redovima.

foto: Ognjen ​Karabegović​

“Raduje nas da su nakon osam godina po prvi puta u naše redove ušle djevojke.
Od brojnih kandidata kojima je ove godine bila želja pridružiti se Kravat pukovniji, u užem je izboru ostalo svega njih osam. Odabirom u stroj Kravat pukovnije ušlo je šest punopravnih novih vojnika, a kao pričuvu smo odabrali i sedmoga”, pojasnio je Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat.

Pripadnike ove vojno-povijesne postrojbe od 17. travnja do 18. listopada moći će te vidjeti na trgu svetog Marka i u užem središtu Zagreba svake subote i nedjelje.


Tour of Croatia u Zagrebačkoj županiji