Prijava

Vaša prijava

Spas za hrvatske voćare: Započela gradnja moderne ULO hladnjače


U Radnoj zoni Rakitovec završili su zemljani radovi te je započela gradnja ULO hladnjače kapaciteta 3.000 tona koja će omogućiti proizvođačima da svoje proizvode, zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, skladište tijekom cijele godine. Hladnjača vrijedna 27 milijuna kuna bit će u funkciji krajem godine.

“Hladnjača je opremljena najmodernijom opremom, pakirkama i transportnim sredstvima. Tako smo zaokružili svu potrebnu infrastrukturu kako bismo zadržali domaće tržište, osvojili još malo domaćeg tržišta i zadovoljili uvjete koje su nam zadali naši inozemni partneri”, rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o., i dodao kako su se 2005. godine počeli širiti i na susjedna tržišta Italije, Slovenije i Austrije.

“Ja se nadam da će izgradnjom ove hladnjače započeti nova era za naše voćare, era u kojoj će oni moći biti konkurentni na tržištu i stvarati normalan dohodak. S Distributivnim centrom imamo još dosta planova, a jedan od njih je da kroz njega plasiramo školski doručak”, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

16.05.2017. Rakitovec – Počela gradnja ULO hladnjače. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Direktor Distributivnog centra istaknuo je kako će ova hladnjača riješiti probleme dvije najveće hrvatske voćarske regije, Zagrebačke i Međimurske županije.

“Proizvođači će dobiti čamac za spašavanje jer se hrvatska voćarska proizvodnja davi. U ovome trenutku smo došli na najniže grane. Sve se urotilo protiv nas, neorganiziranost tržišta, elementarne nepogode, jako nelojalan uvoz stare jabuke i proizvođači su došli do trenutka da masovno krče svoje voćnjake te se razmišlja da li se uopće isplati baviti proizvodnjom voća u ovoj državi”, kazao je Bunjevac.

“Prednost ovog Distributivnog centra je što su, uz državu, direktni vlasnici proizvođači. Nema trgovaca i sav profit ide našim zadrugarima. Zadruga ima oko 180 hektara jabuka, a do sada smo ih mogli skladištiti tek do šest mjeseci. Ova hladnjača će omogućiti da jabuke skladištimo do dvije godine, a to je jako velika stvar jer ne moramo prodati proizvod dok ne bude najpovoljniji trenutak”, objasnio je Mario Di Giusti, upravitelj Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci.

16.05.2017. Rakitovec – Počela gradnja ULO hladnjače. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Od ukupne vrijednosti projekta, gotovo 23,4 milijuna kuna osigurala je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Od spomenutog iznosa 19,5 milijuna je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoja, dok je ostatak od 3,5 milijuna kuna iz proračuna Republike Hrvatske. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Distributivni centar za voće i povrće d.o.o..

Inače, Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. osnovan je 2008. godine s namjerom da postane središnje mjesto koje će omogućiti koncentraciju ponude voća i povrća poljoprivrednih proizvođača. Vlasnici društva su Zagrebačka županija s udjelom od 77,27 posto vlasništva, Grad Velika Gorica s 17,73 posto vlasništva te Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci s 5 posto vlasništva.