Prijava

Vaša prijava

Nevrijeme uzrokovalo štete na elektrodistributivnoj mreži


Grmljavinsko nevrijeme koje je preksinoć pogodilo šire goričko područje uzrokovalo je štete na elektrodistributivnoj mreži HEP-a. Naime, od udara groma stradao je dalekovod prema Kravarskom.

„Na potezu Fiketi, Matkovići i Šiljakovina groma je udario u dalekovod. Tijekom noći problem je saniran, tako da je samo jedna stanica ostala bez struje do jutarnjih sati“, rekao nam je Zlatko Majetić, rukovoditelj HEP-ovog Pogona Velika Gorica.

Tijekom protekle noći zabilježena su dva kvara na niskonaponskoj mreži. U Dubrancu se drvo srušilo na niskonaponski kabel, a u Petrovini je pukao stup.

HEP-ove ekipe uz otklanjanje šteta uzrokovanih nevremenom, nastavljaju redovite radove na održavanju mreže. Kabliranjem elektrodistributivne mreže, odnosno spuštanjem kabela u zemlju nastoje se izbjeći problemi nestanka struje uvjetovani lošim vremenskim uvjetima.

„Jedini je problem što kabliranje ima neke svoje tehničke limite. Velika duljina kabela nosi i velike kapacitivne struje te smo zahvaljujući tome ograničeni. Na gradskom području kablovi su kratki, odnosno riječ je o kratkim dionicama. Potezi prema Pokupskom, Posavini ili Dubrancu su dugi i samim time velike su i kapacitivne struje. Dijelove možemo kablirati, ali ne možemo cijele poteze“, dodao je Majetić.