Prijava

Vaša prijava

Ambrozija je jedan od najjačih alergena, kaznit će se oni koji je ne uklanjaju


Ambrozija je jedan od najjačih alergena među biljkama. U fazi cvatnje, ova biljka može proizvoditi od 5,5 do 20 grama peluda. Sve više ljudi zato mora tražiti liječničku pomoć za alergijske reakcije kao što su kihanje, svrbež i začepljenost nosa, konjuktivitis te otežano disanje.

Savjetodavna služba stoga podsjeća na Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije po kojoj su svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, vrtova, oranica, livada, šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama dužni provoditi mjere uklanjanja ambrozije. Isto moraju, prema propisima Dobrih poljiprivrednih i okolišnih uvjeta, provesti i poljoprivrednici-korisnici državnih potpora.

“Uklanjati i suzbijati ambroziju može se mehanički, čupanjem zajedno sa korijenom, košnjom, okopavanjem, ili kemijski, uporabom herbicida na osnovi glifosata. Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera provode fitosanitarna inspekcija i šumarska inspekcija te poljoprivredna inspekcija”, kaže Marija Prnjak iz Savjetodavne službe.

Važno je ambroziju ukloniti prije cvatnje kako bi se spriječilo izlučivanje peluda koji izaziva alergije kod ljudi, a potom i spriječilo stvaranje sjemena i daljnje širenje.