Prijava

Vaša prijava

HAK upozorava na opasne uvjete: Gužve će dodatno otežati visoke temperature


Ovog vikenda, prvog u kolovozu na prometnicama nas ponovno očekuju ljetne gužve, ali će situaciju dodatno otežati vrlo visoke temperature koje nas prate proteklih dana, kao i subotnji praznik.

Već danas u poslijepodnevnim satima, očekuje se jačanje prometa na glavnim cestovnim pravcima, zbog čega su mogući zastoji na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče u smjeru juga.

U subotu, 5. kolovoza, obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, a povodom 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja mnogi će se uputiti na proslave u Knin i Slunj. Upravo u tim gradovima koji se nalaze na državnoj cesti DC1 zbog mnogobrojnih gostiju očekuju se značajni zastoji i gužve, poglavito u Slunju.

Cijele subote, već od ranih jutarnjih sati, između 6 i 13 sati, gust promet uz moguće zastoje očekuje se na uobičajenim lokacijama autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2, na zagrebačkoj obilaznici iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko, na Istarskom ipsilonu, graničnim prijelazima te duž Jadranske magistrale.

Na naplati Lučko, na ulasku na autocestu, gužve u smjeru mora bit će od 6 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati. Na naplatnoj postaji Trakošćan, tijekom subotnjeg poslijepodneva, očekujemo kolone na izlasku prema graničnom prijelazu Macelj koje mi mogle potrajati do večernjih sati”, ističu iz HAK-a.

Osim uobičajenih prometnih gužvi, građanima koji planiraju putovati ovog vikenda, ni vrijeme neće ići u prilog.

“Ukoliko ste primijetili da nekome od vaših suputnika zbog vrućine nije dobro, odmah potražite stručnu pomoć. Na hrvatskim autocestama na pojedinim lokacijama smještena su vozila Hitne medicinske pomoći. Prvi i najozbiljniji simptom toplinskog udara jest nesvjestica. Ostali simptomi su visoka tjelesna temperatura, glavobolja, crvenilo kože i nedostatak znojenja, povraćanje i mučnina, grčevi te ubrzan rad srca i plitko distanje”, upozoravaju iz HAK-a.