Prijava

Vaša prijava

Selce na Odri mjesto manifestacije ”Kosci za kosce”


Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije devetu godinu u nizu organizirala je jučer u Selcu (Veleševec, Općina Orle) manifestaciju ”Kosci za kosce”, čiji je cilj očuvanje ptice kosac (Crex crex), strogo zaštićene vrste. Zbog očuvanja kosca područje Turopolja i Odranskog polja proglašeno je dijelom europske ekološke mreže Natura 2000. U proteklih devet godina JU Zeleni prsten ukazuje na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac te educira lokalno stanovništvo o načinu i terminu košnje prilagođenih toj vrsti.

Očuvanje ptice kosac direktno ovisi o opstanku ruralnih prostora i tradicionalnog stočarenja.  Bez ljudi i blaga, livade će dalje zarastati, a za pticu kosac koja svake godine dolazi gnijezditi u naše krajeve, rasti će rizik od  izumiranja u  prirodi. Manifestacijom „Kosci za kosce“ Zagrebačka županija i lokalna zajednica u suradnji s medijima nastoji upoznati javnost i nadležne institucije s važnošću poboljšanja uvjeta života na selu kao preduvjeta očuvanja biološke raznolikosti te kulturne i prirodne baštine” – istaknula je ravnateljica JU Zeleni prsten Martina Glasnović, prof.

Ravnateljica Glasnović je to istaknula na sastanku Suradničkog vijeća za zaštićeno područje Odransko Polje-Turopolje koji je bio otvoren za javnost, a održan je u Lovačkom domu Lovačkog društva ”Patka” (Orle) kod drvenog mosta (ili ono što je od njega ostalo), koji je desetljeće izvan upotrebe. Najkraća informacija o statusu projekta obnove drvenog mosta na rijeci Odri glasi: – Sredinom srpnja 2017. ishođena je pravomoćna lokacijska dozvola te je JU Zeleni prsten predala parcelacijski elaborat katastru u Velikoj Gorici. Nakon provedbe parcelacije u proračunu Zagrebačke županije planirana su sredstva za nastavak izrade projektne dokumentacije, odnosno izvedbenog projekta.

Pred velikim brojem nazočnih na manifestaciji osim ravnateljice Glasnović govorili su načelnik Općine Orle Ervin Vujica i izaslanik župana Zagrebačke županije Vlado Horina. Sudionici manifestacije bili su: KUD Veleševec, KUD Posavec (Dubrovčak Lijevi i Topolje), LD ”Patka”, Turopoljski banderij (Plemenita opčina turopoljska), Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavec i Udruge uzgajivača hrvatskog posavca Zagrebačke županije.

Službeni dio programa bio je ispunjen prikazom košnje ručnim kosama, kušanjem hrane koja se nekad nosila koscima, vožnjom kočijama s konjskim zapregama, natjecanjem u košnji ručnom kosom (pobjednici Milica Grgac i Josip Margušić). LD ”Patka” organiziralo je natjecanje (voditelj Veljko Vičević) u streljaštvu (zračna puška – meta udaljena 10 metara, 5 punjenja za 10 kuna), a troje prvoplasiranih nagrađeni su reprezentativnim peharima uz prigodne darove. Manifestacija ”Kosci za kosce” završena je velikom lovačkom zabavom uz odličan gulaš, kotlovinu, piće i živu glazbu.

Galerija fotografija