Prijava

Vaša prijava

FOTO Na Štraparijadi u Kušancu natječe se oko 70 konja


Kod Lovačkog doma u Kušancu održava se Državno natjecanje u vuči trupaca – Štraparijada. Ovogodišnje natjecanje u šlajsu privuklo je veliki broj sudionika, ali i gledatelja. U tri kategorije, lakoj, srednjoj i teškoj, ukupno nastupa oko 70 konja. Uglavnom se radi o pasminama hrvatski posavac i hrvatski hladnjokrvnjak.

“Staza je dobra, konji je uspiju prijeći za manje od dvije minute. Ovakva natjecanja pokazuju koliko su konji u treningu i srčani. Njima to nije teško, pitanje je samo koji je brži”, objasnio je organizator Štraparijade i uzgajivač konja Vedran Pereković te dodao kako je konje u natjecanju zabranjeno tući.

Prema pravilima, parovi konja trebaju vući drvene trupce 100 metara, a za to im se daje pet minuta. No, svi parovi uspjeli su taj put prijeći puno brže.

Natjecatelji na goričkoj Štraparijadi većinom su iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a među konjima apsolutni rekorder po težini dolazi iz Poljske i ima 900 kilograma.

“U ovome nema novaca, ali kad to voliš time se baviš bez obzira na troškove. Svaki moj konj ima svoju priču zbog koje ga zavolim i tako ih sve više gomilam”, dodao je Pereković.

Galerija fotografija