Prijava

Vaša prijava

FOTO Goričkim vinogradarima urod manji i do 30 posto


Ovogodišnja berba grožđa i u Vukomeričkim goricama započela je ranije nego prijašnjih godina i to već početkom mjeseca rujna, kada je većina velikogoričkih vinogradara brala ranije sorte traminac, muškat, pinot, souvignon, chardonnay odnosno sorte grožđa I i II epohe dozrijevanja.

„Berba je završena III epohom sredinom mjeseca, kada se pretežito brao škrlet, graševina i rizling. Za ovogodišnju vinogradarsku godinu možemo reći da je ona u mnogim područjima Lijepe naše za vinogradare bila vrlo problematična, kako vegetacijski tako i tehnološki. Nakon proljetnih mrazeva, ponegdje je bilo i tuče, dok je nakon toga uslijedilo iznimno toplo i sušno ljeto“, kaže predsjednik Udruge vinogradara i vinara ‘Grozd’ Vlado Mikulčić.

Prednost vrućih dana, bez kiše i vlage, bila je ta da se nisu pojavljivale bolesti pa je trebalo koristiti manje zaštitnih sredstava. Grožđe je ubrano zdravo, u fazi pune zrelosti, sa vrlo visokim postotkom sladora i nešto manjim kiselinama. Vinogradari su uglavnom zadovoljni kvalitetom, ali je količina ubranog grožđa i samoga mošta manja za 20 do 30 posto nego prošle godine. To će u konačnici rezultirati odličnom kvalitetom vina, koja će sadržavati nešto više alkohola. Vinogradari se nadaju i da će njihova dobra kapljica imati izražajnije voćne arome.

„Možemo reći da se od naših vinara ove i sljedeće godine očekuju vrhunska vina, koja su izvan granica Hrvatske sve više tražena i cijenjena. Živjeli!“, poručio je Mikulčić.

Galerija fotografija/Foto: Udruga Grozd