Prijava

Vaša prijava

Najbolji med proizvodi se u Kravarskom


Med od kestena, pčelara Ivice Kompesa iz Kravarskog ovogodišnji je šampion 15. senzoričkog ocjenjivanja meda Zagrebačke županije. Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo je 111 uzoraka. a najviše je bilo cvjetnog i bagremovog meda. Dodijeljeno je ukupno 32 zlatne, 59 srebrne i 19 brončanih diploma.

13.10.2017. – Zaprešić – 15.Izložba meda Zagrebačke županije – foto:Petra Rožić/cityportal.hr

Kompes, koji je ujedno i predsjednik Pčelarske udruge “Lijeska” iz Kravarskog, u pčelarstvu je punih 14 godina, a u posljednje vrijeme nakon što je ostao bez posla počeo se time baviti profesionalno. Pčelinjak ima stacioniran u općini Kravarsko, ali pčele se hrane i na pašnjacima na području Banovine, Vrbovca i livadi podno Male Kapele. Uz med koji prodaje uglavnom na kućnom pragu, za svoje potrebe uzgaja i matice, proizvodi matičnu mliječ i pelud. Kompes ističe kako ova godina i nije bila toliko loša, a godišnji prosjek proizvodnje meda kreće se od 2,5 do 3,5 tisuće kila. Inače, ima ukupno 180 pčelinjih zajednica. Kvalitetu meda kojeg proizvodi potvrđuju i drugi rezultati. Osim što je med od kestena šampion u županiji, najbolji je i u Hrvatskoj, a na međunarodnoj razini je srebrni.

Inače, ovogodišnji domaćin 8.festivala pčelarstva Zagrebačke županije i 15.izložbe meda s ocjenjivanjem bila je Udruga pčelara zaprešićkog kraja Ban Josip Jelačić.