Prijava

Vaša prijava

Kupujete igračke? Na ovo obavezno pripazite


Kako bi svojoj djeci osigurali sigurnu i bezbrižnu igru, pri odabiru igračaka treba voditi računa o gdje ih kupujete. Uvijek kupujte igračke u pouzdanim trgovinama i internetskim prodavaonicama jer one vode računa o tome što prodaju i najčešće prihvaćaju povrat robe. S druge pak strane postoje i trgovci koji u želji za što većim profitom često zanemaruju potrebe za zaštitom zdravlja i sigurnosti djece, a često je riječ o prodaji kopija upitne kvalitete.

„Pažljivo provjerite igračke koje kupite putem interneta, igračke koje su darovane vašoj djeci i već rabljene igračke. Pročitajte sva upozorenja i upute Obratite pažnju na preporuke u pogledu dobi i sigurne upotrebe – shvatite ih ozbiljno. Ne kupujte igračke ako nemaju oznaku CE na sebi ili na ambalaži. Iako oznaka CE nije zamišljena kao smjernica za potrošača, ona je jamstvo proizvođača igračaka da je igračka u skladu sa svim sigurnosnim pravilima EU-a, koja su među najstrožima u svijetu“, savjetuju iz Europske komisije.

Izuzetno je važno da igračke budu prikladne djetetovoj dobi, jer igračke koje nisu namijenjene djeci određene dobne skupine mogu djetetu nanijeti ozljede. Opasno je djeci mlađoj od tri godine kupovati igračke s malim odvojivim dijelovima s obzirom na to da djeca igračke često stavljaju u usta i mogla bi se ugušiti. Za uporabu određenih igračaka, primjerice skutera, koturaljki i bicikala, djeca bi uvijek trebala nositi kacigu i ostalu zaštitnu opremu.

I oštećenja ili istrošenost igračaka mogu ugroziti djetetovo zdravlje i sigurnost. Ako su igračke oštećene odmah ih uklonite. Problem može izazvati i plastična ambalaža. Naime, postoji opasnost da je dijete usred igre proguta te dođe do gušenja.

Ako primijetite problem povezan sa sigurnošću igračke, kontaktirajte proizvođača ili trgovca od kojega ste tu igračku kupili.