Prijava

Vaša prijava

Evo kako izbjeći poslijeblagdansku depresiju


Hladno vrijeme i manjak sunčeve svjetlosti snažno utječu na ljudski organizam, dolazi do povećane potrebe organizma za energijom pa jedemo više i brže. Teško je u obilju hrane i pića karakterističnog za zimsko blagdansko ozračje naći granicu i stati. Rezultate neobuzdanog uživanja relativno brzo detektirat će vaga.

„Čovjekov unutrašnji sat zimi traži jaču hranu s više masti i ugljikohidrata, pa zimi dnevno unesemo i do 200 kalorija više, što uz manje kretanja i tjelesne aktivnosti rezultira povećanjem tjelesne mase. Nemojte se zalijepiti za blagdanski stol, jer to obično završava isprobavanjem svega ponuđenog i impulzivnim prejedanjem, koje naknadno rezultira osjećajem krivnje. Nakon faze prejedanja slijedi faza u kojoj osjećamo tromost, težinu i nadutost, često udružene s osjećajem bezvoljnosti, samosažaljenja ili čak depresije. “, poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako bi izbjegli gore navedene probleme, dobro bi bilo u prehranu ubaciti svježe voće, povrće i jela od integralnih žitarica te ograničiti unos pržene i masne hrane. Nikako ne preskačite doručak. Budite umjereni u konzumiranju alkohola, a između pića uvijek popijte čašu obične ili mineralne vode. I ono što je izuzetno važno, izbjegavajte prejedanje kasno navečer i odlazak na spavanje punog želuca.

Možda upravo tijekom zime izuzetno je važno posvetiti se svome tijelu, a svi oblici tjelovježbe više su nego dobrodošli. Zimski mjeseci idealni su za aktivnosti poput klizanja, skijanja, sanjkanja, planinarenja i hodanja šumom. Tjelovježbom i aktivnostima na otvorenom jačate imunitet, sretniji ste i zadovoljniji pa vas ni poslijeblagdanska depresija neće lako zahvatiti, a izbjeći ćete i dobivanje neželjenih kila.