Prijava

Vaša prijava

Iza nas je jedan od najtoplijih mjeseca u povijesti mjerenja


Početak veljače sa sobom je donio primjerenije temperature za zimsko doba godine. Iza nas je jedan od najtoplijih mjeseca u povijesti mjerenja, napominju prognostičari Crometea.

Na meteorološkoj postaji Zagreb Grič (sa najdužim neprekidnim nizom temperaturnih mjerenja, od 1862. godine) siječanj 2018. je treći najtopliji siječanj s srednjom mjesečnom temperaturom od 6.3°C. Prosječna mjesečna temperatura za siječanj je 0.5°C. Topliji su bili siječanj 2007. godine (+7.5°C) i siječanj 1936. godine (+6.7°C).

Na postaji Zagreb Maksimir (podaci od 1948. godine) ovogodišnji je siječanj s srednjom mjesečnom temperaturom od 5.2°C drugi najtopliji siječanj. Topliji je bio samo onaj iz 2007. godine s prosječnom temperaturom od 6.5°C. Siječanj 2018. je bio za +5.1°C od prosjeka (cijeli period mjerenja).

U Velikoj Gorici u siječnju nije bilo niti jednog studenog dana (najviša dnevna temperatura ispod 0°C), dok ih je u prosjeku osam. Štoviše, niti u prosincu nije bilo niti jednog studenog dana, a ako tako završi i veljača, bit će to prva klimatološka zima bez studenog dana. Prosječna zima (prosinac-veljača) donese 15 takvih dana.