Prijava

Vaša prijava

Gripa dosegnula vrhunac


Broj oboljelih od gripe dosegao je vrhunac. Do 11. veljače zabilježeno je 39 825 slučajeva u cijeloj Hrvatskoj, a samo u prethodnom tjednu prijavljeno je 8111 novih slučajeva, poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Sve to upućuje na postizanje platoa epidemije koji obično traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati. Najveći je broj ukupno oboljelih zabilježen na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Splitsko dalmatinske županije“, objasnili su iz HZJZ-a.

Najviše slučajeva gripe zabilježeno je u populaciji djece vrtićke i školske dobi, a najmanje među starijom populacijom. No, u toj populaciji zabilježen i najveći broj umrlih zbog komplikacija nastalih uslijed oboljenja od gripe.

„To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen“, dodali su HZJZ-a.

Prema podacima laboratorija Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, među pozitivnim uzorcima koji čine 52 posto uzoraka analiziranih na gripu u 6. tjednu, bilježi se udjel virusa gripe A (24 posto), ali i dalje prevladava virus gripe B (76 posto) i to Yamagata linija. Među uzorcima s potvrđenim virusom gripe A je 30 posto A(H3N2), a 70 posto A(H1N1).