Za ovogodišnju berbu grožđa vremenske prilike poslužile su vrijedne vinogradare, a ona je i u Vukomeričkim goricama započela ranije nego prijašnjih godina i to već početkom rujna. Većina velikogoričkih vinogradara berbu je započela ranijim sortama traminacem, muškatom, pinotom, souvignonom, chardonnayom odnosno sortama grožđa I i II epohe dozrijevanja. Berba je završena III epohom kada se pretežno brao škrlet, graševina i rizling.

Iz goričke Udruge vinogradara i vinara ‘Grozd’ kažu da je vinogradarska godina diljem Hrvatske bila vrlo problematična i zahtjevna, kako vegetacijsko – klimatološki, tako i tehnološki. Predsjednik Udruge Vlado Mikulčić ističe da grožđe nije dovoljno dozrelo, a time niti slatko. Vino će stoga imati manje alkohola, ali i izrazitu voćnu aromu.

“Većina vinogradara ipak je izrazila zadovoljstvo količinom ubranog grožđa i količinom mošta. U ovogodišnjoj berbi grožđe nije ubrano u fazi pune zrelosti pa omjeri sladora i kiselina nisu bili zadovoljavajući, jer su šećeri bili manji, kiseline veće te se mošt morao doslađivati, a to znači da će vina biti blaža sa nešto manjim alkoholima, ali zato izražajnijim voćnim aromama”, poručio je Mikulčić.