Prijava

Vaša prijava

FOTO Svi sveti na grobljima u Velikoj Gorici, Vukovini i Novom Čiču


Svi sveti (također Sesvete, Sisveti, Sisvete ili Svisveti) je svetkovina u Rimokatoličkoj crkvi kojom se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, Crkva je mnoge razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan određenog datuma. Tu se, također, našla samo manjina svetaca te je zato uveden blagdan Svih svetih.

Pod izrazom ‘svi sveti’ ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je veći broj onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela dobrote prema Bogu i bližnjemu. Svi oni pripadaju mnoštvu svetih i njima je posvećen blagdan Svih svetih. Crkva poziva sve ljude da ih se sjete i da im se zahvale. To je prvi smisao posjeta grobovima.

Mnogobrojni Goričani su u jutarnjim i u popodnevnim satima sa zahvalnošću, molitvom i pijetetom danas na svetkovinu Svih svetih na grobljima pohodili posljednja počivališta svojih najdražih. Sveta misa na Gradskom groblju u Velikoj Gorici održana je pred velikim brojem vjernika u 15 sati. Usprkos kiši mnogi Goričani su i u večernjim satima došli na Gradsko groblje i upalili svijeće za svoje najmilije.

Galerija fotografija