Prijava

Vaša prijava

Komunalna naknada zagrijala atmosferu na Gradskom vijeću


Prijedlog vrijednosti boda za utvrđivanje komunalne naknade po m2 obračunske površine nekretnine na području Grada Velike Gorice izazivao je polemiku među vijećnicima Gradskog vijeća. Naime, u kolovozu ja na snagu stupio Zakon o komunalnom gospodarstvu, prema kojem jedinice lokalne samouprave moraju do kraja studenoga moraju donijeti odluku od vrijednosti boda za utvrđivanje komunalne naknade. Prema prijedlogu gradonačelnika Dražena Barišića ona bi iznosila 7,60 kuna po četvornom metru u prvoj komunalnoj zoni. Do te cifre u Gradu su došli procjenom troškova održavanja komunalne infrastrukture, kao i dostignutim nivoom komunalnog uređenja zahvaljujući velikim investicijama u izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Vladajući su upozorili kako 18 godina nije povećavana komunalna naknada.

Ovaj prijedlog ispred kluba SDP-a kritizirao Damir Šimunić. Kako kaže, vladajući se hvale da je Gorica uređeni grad pa bi po toj logici cijena komunalne naknade trebala biti niža, a ne povećavati se.

– Ako sam ja dobro izračunao, to je povećanje veće od 50 posto. Postavlja se pitanje što vas je motiviralo da predložite ovo povećanje. U prvoj zoni živi 15 do 20 tisuća ljudi, onaj koji je do sada imao komunalnu naknadu 1000 kuna, sada će plaćati 1500 kuna. Onaj koji je imao 500 kuna, plaćat će 750 kuna, idemo o tome govoriti. Što je s obrtnicima u Velikoj Gorici, koji plaćaju po 10 tisuća kuna, po novom obračunu plaćat će 15 kuna komunalnu naknadu – istaknuo je Šimunić.

Ispred kluba MOST-a za raspravu se javio Marko Šimac, koji je upozorio kako će novi nameti poslati lošu poruku potencijalnim investitorima.

– Mi se moramo po nečemu istaknuti od drugih gradova. Da bi ti ljudi iskazali interes da ovdje dođu i ulože svoj novac te postanu sastavni dio gospodarskog razvoja našeg kraja. Nažalost, migracijski trend u Gorici je također negativan i on se iz godine u godinu povećava. Naš odgovor, naša populacijska politika je idemo povećati komunalnu naknadu. Umjesto da potaknemo gospodarstvenike da dođu ovdje, mi im stavljamo dodatna opterećenja – izjavio je Šimac.

Gradsko vijeće 28.11.2018. Foto:Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Pero Josipović iz GLAS-a upozorio je kako je komunalna infrastruktura 10 godina zapostavljana, a u mjesto održavanja postavljeni su neki drugi prioriteti.

– Uspoređujemo se s nekim gradovima, koji ove godine nisu digli vrijednost boda komunalne naknade. Međutim, trebalo bi vidjeti kakav je njihov komunalni standard. Ne kod Ledane ili Muzeja Turopolja, nego u svojim naseljima. Ja sam, igrom slučaja, vezan za Zadar u kojem možete vidjeti nogostupe, biciklističke staze, javnu rasvjetu i ostalu infrastrukturu koja je izgrađena po naseljima. Imate osjećaj da ne živite u istoj zemlji. Mi čekamo biciklističku stazu za Staro i Novo Čiče osam godina. Nije li to sramota – upitao se Josipović

Vijećnik Zvonimir Stjepić iz Živog zida istaknuo je kako visina naknade može ostati ista, samo što mora biti donesena na godišnjoj razini.

– Ovdje ste iskoristili promjenu zakona, kako bi u paketu gurnuli ovo poskupljenje na jedan perfidni način. Cijelo vrijeme pričate priče kako je u gradu sve savršeno i sve dobro funkcionira, a dižete komunalnu naknadu za više od 50 posto – poručio je Stjepić.

Gradsko vijeće 28.11.2018. Foto:Anes Šuvalić/Cityportal.hr

HDZ-ov vijećnik Josip Jerleković nema ništa protiv povećanja naknade. U njegovoj Kozjači, koja se nalazi u petoj komunalnoj zoni, naknada će porasti tek minimalno.

– Za nekakvu prosječnu kuću od 100-tinjak kvadrata naknada će se povećati za 4,40 kune. Urbani dio grada je najrazvijeniji to je činjenica, a prikupljenim novcem upravo iz tog dijela financirat će se lokalne zajednice. U našem kraju se u zadnjih pet godine dosta toga izgradilo. Asfaltirane su dvije ulice i to treba javno reći, stavljena je javna rasvjeta, a sve to se financira iz naknade. U Kozjači je najviši vrh Vukomeričkih gorica, a zimska služba odlično funkcionira i to treba javno reći – pohvalio se Jerleković.

Na 10. sjednici gradskog vijeća tri javne ustanove dobile su ravnateljice. Na mjesto ravnateljice Dječjeg vrtića Velika Gorica izabrana je Irena Kozmić, Sanada Puljiz Vidović za ravnateljicu Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, a na mjesto ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Anita Pišković. Jednoglasno je prihvaćen i Prijedlog Zaključka o odobrenju Programa rada Savjeta mladih GVG za 2019. godinu.