Velikogorički informatički klub “VEL_IK” sudjelovao je na globalnom micro:bit izazovu, na kojem je projekt goričkih učenika osvojio nagradu za najbolji projekt u Europi! Zaklada Micro:bit, u suradnji s World’s Largest Lesson, otvorila je natječaj prema temama UN-ovih ciljeva održivog razvoja: ne-zarazne bolesti i sigurnost. Informatički klub “VEL_IK” odabrao je rad na temu nezaraznih bolesti kod djece, kroz koji su obradili problem koji je čest kod djece, a to je neispravno sjedenje – najčešće u školi i prilikom pisanja zadaća.

– Pomoću micro:bit uređaja napravili smo pomagalo koje će zvučnim i vizualnim signalima upozoriti dijete, njegove roditelje, učitelje ili prijatelje na nepravilno držanje i poticati samo dijete da uspravi kralježnicu i održava pravilno sjedenje. Ocjenjivači projekta ocjenili su ideju jednostavnom i fantastičnom zato jer je lako primjenjiva na sve uzraste ljudi – objašnjavaju iz kluba “VEL_IK”.

Odabrani su kao pobjednički projekt u toj kategoriji za regiju Europe te su ih organizatori pozvali u London, od 26. do 29. siječnja 2019., na skup pobjednika svih ostalih sudionika diljem svijeta.

– Mislimo da je to najljepši poklon kojeg smo mogli dati Velikoj Gorici za dan Sv. Lucije i dan Grada Velike Gorice i tako se zahvaliti za punih 20 godina neprekidne potpore – ističu.

Informatički klub „VEL_IK“ trenutno broji 55-ero djece i 14 odraslih članova, a sve radionice su besplatne za djecu. Mentori rade volonterski, imaju različite radionice informatike i robotike. Kao rezultat tog rada i truda dolaze fantastični rezultati goričkih mladih informatičara u svim kategorijama.

– Osim potpore Grada Velike Gorice, veliku pomoć imamo i u Hrvatskoj Zajednici tehničke kultrue, u Institutu za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM), u Hrvatskom robotičkom savezu te u Hrvatskom informatičkom savezu. Također, uz suradnju s ostalim klubovima u Zagrebačkoj županiji i u ostatku Hrvatske, možemo s ponosom reći da smo stali uz bok najboljima u Hrvatskoj. Mi smo još mali, ali zovu nas Veliki i naše vrijeme tek dolazi – vjeruju u informatičkom klubu “VEL_IK”.