Prijava

Vaša prijava

Zbog štednje i mokrenja u svakom petom bazenu voda je neispravna?!


Prema analizi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo provedenoj na 1 128 javnih bazena na području cijele zemlje otkriveno je kako je kod njih 18 posto utvrđena neispravnost vode. Najčešći uzroci neispravnosti su prisutnost bakterije Pseudomonas aeruginosa i povišena koncentracija trihalometana , što ukazuje na neučinkovitost provedenih mjera. Trihalometani su nusprodukt reakcije klora s organskim i anorganskim tvarima. Glavni izvor organske tvari u bazenima su strane tvari prisutne u vodi kojom se bazen puni te tjelesne tvari poput urina, znoja i lipida kože te kozmetičkih preparata.

– Ako je broj kupača velik, a voda se ne mijenja, već samo dodatno klorira, neminovno nastaju trihalometani i ostali nusprodukti dezinfekcije. Mikrobiološka ispravnost bazenskih voda se ne smije dovoditi u pitanje, ali je potrebno provoditi mjere dezinfekcije na takav način da stvaranje nusprodukata dezinfekcije bude minimalno – objasnili su iz HZJZ-a.

Dobiveni rezultati pokazali su da je glavni uzrok neispravnosti vode za kupane u bazenima štednja na vodi i nepridržavanje higijenskih mjera među kupačima.

– Edukacija odgovornih osoba na bazenskim kupalištima kao i samih kupača nameće kao prioritet u predstojećem razdoblju – dodali su iz Zavoda.

Veći je postotak neispravnih uzoraka utvrđen kod otvorenih nego kod zatvorenih bazena kao i kod onih punjenih morem u odnosu na bazene punjene slatkom vodom. Rezultati su pokazali da vanjski odnosno otvoreni bazeni sadrže u prosjeku dva puta više trihalometana nego zatvoreni bazeni, a bazeni punjeni morem u prosjeku tri puta više trihalometana nego bazeni punjeni slatkom vodom.