Prijava

Vaša prijava

Završava era čekanja kod liječnika, od sad će se sve moći obaviti online


Koliko ste puta satima stajali u redu da bi uzeli  potvrdu za bolovanje, recept ili rutinski pregled kod doktora?! Ako niste od one manjine koji imaju vremena čekati u redovima, stižu dobre vijesti za vas… Kako najavljuju iz Vlade, više neće biti čekanja, sve ćemo moći obaviti online.

Sami projekt e-građanin vrijedan je  više od 360 milijuna kuna te da se većinom financira iz Europskog regionalnog razvojnog fonda.

– Naš sustav e-Građani, koji već koristi više od, 650.000 korisnika, omogućava personalizirani digitalni profil za svakog građanina i trenutno pruža 54 javne usluge, a broj usluga raste – rekao je premjer Plenković na svečanom otvorenju radionice “Digitalizacije javnih usluga”, koja će se od 21. – 23. siječnja 2019. održavati u Državnoj školi za javnu upravu u Zagrebu, a vodit će je eminentni profesori sveučilišta Harvard Kennedy School of Government.

Plenković je dodao i kako će se ova radionica posebno fokusirati na digitalizaciju u zdravstvu.

– Danas već možemo ući u portal zdravlja koji liječnike obiteljske prakse povezuje s pacijentima i kroz digitalni profil u sustavu e-građanin nudi i mogućnost uvida u laboratorijske nalaze i propisane lijekove. Sljedeći korak je povezivanje bolnica s liječnicima obiteljske medicine i omogućavanje uspostave cjelovitoga zdravstvenog e-kartona – istaknuo je premijer.

Ova bi usluga uvelike pomogla timovima hitne pomoći, omogućila im bržu i lakšu intervenciju te uštedila vrijeme jer ne dolazi do nepotrebnog gubljenja vremena. No najveći izazov u cijelom programu je kako građanima pomoći i objasniti sve prednosti digitalizacije cijelog sustava i koja je njezina korist kada se uvede.

Premijer nije mogao sakriti zadovoljstvo što se, u kontekstu globalnog procesa digitalizacija, ova radionica održava baš u tjednu kada počinje Svjetski gospodarski forum u Davosu. Gdje je jedna od ključnih tema 4. industrijske revolucija u okviru kojih su inovacije, digitalizacija i investicije, oni koncepti koji pojašnjavaju svijet u kojem živimo i nameću državama zadaću da se što brže i kvalitetnije prilagođavaju na to što donosi 21. stoljeća.