Prijava

Vaša prijava

Rock and roll kao stil života


Sve je krenulo prije nekoliko dana u jednom ugostiteljskom lokalu u Novom Čiču dok se ispijala prva pivica ili što već..Za dva suprotna stola sjedila su dva super iskusna gospodina umjetničke vanjštine s podužom, već sijedom kosom i brkovima. Prvi će-“..Nemaš ti pojma o glazbi i gdje si bio dok sam ja puštao hitove u “Opatiji bajnoj, biseru našega mora..” još dok je tamo uživo pjevao legendarni Ivo Robić”-bilo je osorno ali ipak i dobroćudno pitanje prvog. Slijedio je odgovor u istom stilu, “Daj ne laprdaj, ti i tvoja muzika. Čast Robiću ali ja sam dubinski rocker a ne abecedni kojem su dosezi Beatlesi, Rolling Stonesi, Bee Gees ili Beach Boysi. Jesi li ikad čuo za Black Sabbath ili Led Zeppelin? Imam doma više tisuća long play ploča i CD-ea a ti mi sad nešto pričaš..” Autor teksta se odmah svrstao među one spomenute “ne dubinske” rockere kojima su dosezi Stonesi, Bee Gees i možda Donovan, Joe Cocker ili Solomon Burke. Ipak smo ovog puta zaobišli gospodina s Kvarnera koji uz Robića još voli i NK Orijent i NK Rijeku a zainteresirali se za ovog dubinskog rockera, Željka Posavca. Uz pomoć zajedničkog znanca i prijatelja Drage Belužića, posjetili smo ga u domu u Poljani Čičkoj. Dočekalo nas je ogromno svježe pokošeno dvorište, veliki dobrodušni pas čuvar, fantastično sređena obiteljska kuća u dvije etaže, rock glazba s gramofona, koji ima dijamantnu iglu (tako kaže domaćin) mnogo original velikih uokvirenih fotografija rockera i mnogo gramofonskih long play ploča i CD-ea. Čudo jedno!!! Željko Posavec najprije je pojasnio. “Ovo sada s gramofona roka grupa Disturbed, u prijevodu “uznemiravanje”. To je snimka koncerta Live at red rocks održanog u kanjonu Kolorada u Americi na Crvenom stjenjaku. Nešto fantastično!”-uvodno nam je otkrio iskusni roker Željko a onda je započela šetnja i upoznavanje rokerovog doma koji je za City portal otvorio sva vrata kuče i vlastitog srca. “Rođen sam 1956. u Zagrebu u Ilici na Črnomercu u blizini ciglane. Pohađao sam OŠ Pavlek Miškina. Sve je krenulo kad sam imao 12 godina, kupnjom singlice Beatlesa Hey Jude. Vidite, započeo sam abecednim redom. Negdje 1969., nabavio sam Black Sabbath i oduševljen krenuo, kako ste rekli, dubinski. Danas imam oko 4,5 tisuće longplejki, nekoliko stotina singlica i oko 6,2 tisuća CD-ea. Veći dio je u stanu u Španskom a manji ovdje u Poljani. Skupljam i dalje, prije nekoliko dana uz pomoć frenda Drage, nabavio sam opet 35 dobrih starih albuma. Nije mi žao novaca, jednom se živi”-Željkov je stav. Živi uz suprugu koja nije bila kod kuče ali dolaskom pred uokvirenu fotografiju Jimi Hendrix gotovo je Željko suzu pustio. “Ovu fotografiju dobio sam od supruge za 62. rođendan i to mi je najdraži poklon kojeg sam u životu dobio. Supruga me razumije i podržava u svemu još od studentskih dana”-gotovo drhtavim glasom promrsio je žestoki rocker ali i dobričina s plemenitim srcem. Možda je na tren stigla primjetna tuga i zbog knjige o pokojnom Davidu Bowie koja se našla u blizini.

Foto: Mato Paviša

Željko Posavec i supruga bili su na stotine koncerata. Od Stonesa do Jethro Tull u domu sportova 13. listopada prošle godine. “Imam sačuvanih ulaznica koje to potvrđuju. Evo, RED HOT CHILI PEPPERS gledali smo 29. kolovoza 2012. na hipodromu u Zagrebu, LAA SLASH 26. lipnja 2015. na Šalati, spomenute JETHRO TULL, ZZ TOP 24. listopada 2002. u domu sportova a tu su već i ulaznice za koncert SKUNK ANANSIE 27. srpnja ove godine na Šalati. Bilo je zanimljivo na koncertu MONSTER MAGNET iz New Jersey u Tvornici. Najprije je svirala predgrupa od tri člana, zaboravio sam im ime, koja me oduševila. Nabavio sam tri piva i, kako govorim engleski, odnio im na pozornicu. Bili su oduševljeni i nakon kraćeg upoznavanja, više me nisu pustili s podija. Nekako sam se snašao i sudjelovao u njihovom šou na oduševljenje prisutnih ali i njih samih. Ispalo je fantastično i nezaboravno!”-prisjetio se Željac.

Foto: Mato Paviša

“Mnogi imaju predrasude da su rockeri možda pijanice, narkomani i nekakvi negativci ali tu su uglavnom u krivu. Osobito mi stariji i iskusniji smo mirni ljudi koji vole tu vrstu muzike i vole se dobro zabaviti. Volimo si međusobno i pomoći te surađivati na razne načine. Za primjer, drago mi je što ste me se sjetili i hvala redakciji City portala na medijskoj pozornosti ali jednako drago mi je i što sam upoznao srodnu dušu u smislu glazbe ili muzike koja mi je smisao života-“kazao je još Željko Posavec a obećali smo mu pokloniti original singlicu Parlophone Beatlesa Hey Jude jer on čuva inačicu domaće produkcije (možda bude i još poneko iznenađenje, kao longplejka Grupe 220 i Drage Mlinarec).

Foto: Mato Paviša

Posavec je u razgovoru još istaknuo da mu je najbolja i najdraža grupa Led Zeppelin. U nastavku šetne njegovom kućom, naišli smo na nove original uokvirene fotografije raznih grupa i pojedinaca. Bilo ih je čak i u Wc-u (?!) pa i kotlovnici gdje je bio i radio. U ovoj kući, glazba se ne gasi-kaže Željko. Ne smeta to ni susjedima a ni malenoj djeci iz susjedove kuće koja su ga oduševljeno došla pozdraviti. Posavec djece nema, ali to ne znači da uz njega ne rastu neki novi rockeri. Na kraju, zbog utakmice HNK Gorica- Hajduk moralo se oprostiti od ljubeznog domaćina i rock and rola. Tko se mogao tada i ponadati da nas je na našem najvećem stadiona u Velikoj Gorici pred 4 tisuće gledatelja čekao neki novi rock and roll i rezultat 3:0. Čestitamo!!!!