Prijava

Vaša prijava

Poskupljenje cigareta, alkohola, ali i slatkih bezalkoholnih pića


U Hrvatskoj puši gotovo svaki treći građanin, a zbog visokih troškova liječenja od bolesti koje se uzrokuju pušenjem Ministarstvo zdravstva je za povećanje cijena cigareta i alkohola. Prema prijedlogu novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju povećanje cigareta bi trebalo biti 50 posto s čime se ministar financija Marić nije složio, a konkretan prijedlog biti će iznesen krajem godine, iako se nazire poskupljenje cigareta za dvije kune!

Što povećanje trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje znači? Vrlo jednostavno, ako ste nepušač onda baš ništa, osim što ćete vrlo vjerojatno osjetiti manje dima oko sebe,budući da bi povećanje cijena moglo presuditi određenom broju pušača, koji bi demotivirani povećanim mjesečnim troškovima, a da ne spominjemo troškove na godišnjoj razini, mogli odustati! Naime, ako pušite, za svoje ćete pušačke potrebe morati izdvojiti i dvije kune više nego do sada. Svi pušači se s nostalgijom sjećaju vremena kada je kutija cigareta koštala samo 11 kuna. U aktualnom, četvrtom krugu poreznih reformi novost je poskupljenje cijena slatkih bezalkoholnih pića, a zašto? Naime, riječ je, između ostalog o mjeri za borbu protiv pretilosti koja je posebno proširena među mladima.

Inače, trošarina na duhanske proizvode posljednji je put povećana krajem 2018. godine. Tada su cigarete u prosjeku  također poskupile za dvije kune. Koliko će poskupiti alkohol i slatka bezalkoholna pića, još nije poznato, no neminovno je da će do povećanja cijena do kraja godine doći.


Podjela školskog pribora

Izložba „Hrvatski Andersen“ u školskoj knjižnici