Prijava

Vaša prijava

Novi zakon danas stupio na snagu


Danas je na snagu stupio novi Zakon o sigurnosti na cestama kojim se želi povećati sigurnost na cestama i smanjiti broj izgubljenih života u prometnim nesrećama. Najstrože će se sankcionirati prebrza vožnja u naseljima, odnosno prekoračenja veća od 50 kilometra na sat, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala, odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga, vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga, upravljanje vozilom prije stjecanja prava, upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova, kao i upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera. Za ove prekršaje predviđena je kazna od 10 do 20 tisuća kuna.

Na meti novog zakona našli su se i recidivisti. U slučaju da je vozilom počinjen prekršaj, a vozač već dvaput kažnjen za najteže prekršaje , isto se može privremeno do odluke suda oduzeti.

Bijeg s mjesta nesreće, također, će se rigorozno sankcionirati. Od 10 do 20 tisuća kuna platit će bjegunci s mjesta nesreće u kojima je bilo poginulih ili ozlijeđenih osoba. Sudionik prometne nesreće s materijalnom štetom koji ne ostavi potrebne podatke platit će kaznu do sedam tisuća kuna. Takvim vozačima zabranit će se vožnja na određeno vrijeme bez obzira na broj počinjenih prekršaja.

Vozači koji u dvije godine skupe 12, kao i mladi vozači s devet prekršajnih bodova, dvije godine neće moći podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole. Ako im u tom periodu vozačka bude oduzeta ili je izgube, ista će biti ukinuta.