Prijava

Vaša prijava

Evo kako dobiti potporu za proizvodnju jabuka


Vlada RH je na sjednici održanoj prije dva dana donijela Program potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu. Pravo na ove potpore ostvaruju i proizvođači jabuka s goričkog područja koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika i  u ARKOD sustav Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da se odazovu na ovaj Program, a sve informacije i savjete mogu dobiti putem LAG-a Zrinska gora-Turopolje.

Agencija za plaćanja obavlja administrativnu obradu zahtjeva, kontrolu na terenu te isplatu potpore proizvođačima jabuka. Za provedbu Programa potpore osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna. Proizvodnja jabuka se godinama nalazi u problemima koji su kulminirali 2018. godine.  Iznos potpore utvrđuje se razmjerno površinama pod jabukama za koje je podnesen zahtjev za potporu iz ovog Programa. Kako proizvodnja jabuka predstavlja najvažniji segment voćarske proizvodnje i spada u rizični sektor koji je jako osjetljiv na promjene bilo tržišne, bilo klimatske, nužno je potporom pomoći proizvođačima. Stoga je cilj ove potpore provedba aktivnosti koje doprinose sprječavanju širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta uslijed izvanrednih vremenskih okolnosti te održavanje površina pod trajnim nasadima u dobrom proizvodnom stanju.

Ukoliko posjedujete nasade jabuka, nemojte se premišljati, provjerite uvjete za dobivanje potpora svojoj proizvodnji i njezinoj održivosti. LAG Zrinska gora-Turopolje dostupan je radnim danom od 8-16 sati, na kontakt broj 044/812-933,  ili pošaljite mail na adresu LAG-a.