Prijava

Vaša prijava

Mičevec u nedjelju u znaku turopoljske tradicije i dijalekta


Svi ljubitelji turopoljske tradicije i jezika doći će na svoje u nedjelju. U Hrvatskom domu u Mičevcu održat će se tradicionalna manifestacija Turopolska večer. Izvođenjem tradicionalnih napjeva predstavit će se KUD-ovi Stari grad Lukavec, Ščitarjevo i Mičevec. Uz glazbeni repertoar na turopoljskom dijalektu, posjetitelji će iz predavanja Filipa Škiljana moći doznati i povijesne činjenice o Mičevcu, koji se kao i Vukovina, nalazio u posjedu velikaške obitelji Alapić.

Oni koji vole narodnu predaju zasigurno će uživati u predavanju Nikole Pejaka, sakupljača usmene predaje. Priče o coprnicama, vilama, kugama i ostalim mitskim bićima iz vatre, mraka i vode nisu nepoznanica u Turopolju. Usmenom predajom neke su se uspjele zadržati do danas, a neke će zauvijek ostati nepoznate.

– Želja nam je sačuvati naš turopoljski dijalekt, koji je sve manje u svakodnevnoj upotrebi. Ljudi pa i ja sam sve više govore hrvatskim književnim jezikom i rijetkost je čuti naš domaći govor. Upravo izvođenjem tradicionalnih pjesama želimo ga sačuvati od zaborava – rekao nam je Vladimir Štarkelj, predsjednik KUD-a Mičevec.

Manifestacija počinje u 19 sati.