Prijava

Vaša prijava

Izdaju prvu knjigu, brendirali su turopoljsku svinju, a uskoro će dobiti i svoj park


Tradicionalno 13. prosinca, na blagdan sv. Lucije, Plemenita opčina turopoljska u Starom gradu Lukavcu održava svoje Lucijsko spravišče. Osim što su se članovi i prijatelji POT-a osvrnuli na proteklu godinu, ponovo su i izabrali župana kojemu je nakon tri godine istekao mandat. Novi, ali i stari župan je Juraj pl. ODrčić. Uz župana, birali su i suce, sučijske dužnosnike, podžupane i podopćinske dužnosnike, kao i članove nadzornog odbora POT-a, a župan je imenovao činovnike i časnike. Tako su, uz ostale suce, svečanu prisegu položili; u podopćini Vrhovlje podžupan Stjepan pl. Kosić, u Donjem Turopolju podžupan Marijan pl. Kovačić, u Srednjem Turopolju podžupan Saša pl. Stepanić, a u Velikoj Gorici podžupan Josip pl. Srbljić.

Foto: Plemenita opčina turopoljska

Među nekoliko najvažnijih stvar koje su obilježile proteklu godinu, župan Odrčić je istaknuo aktivnost Turopoljskog banderija koji je u ovoj godini upisao 78 gostovanja na brojnim svečanostima, obljetnicama, mimohodima te manifestacijama diljem Hrvatske.

“Jako bitan trenutak bit će kada sljedeće godine Ministarstvu poljoprivrede predamo dokument koji se zove ‘Specifikacija oznake izvornosti za meso turopoljske svinje’ koji će našu turopoljsku svinju staviti uz bok najkvalitetnijih hrvatskih proizvoda”, istaknuo je župan dodavši da uspiju li, to će biti prvi proizvod Zagrebačke županije, a i grada Velike Gorice koji će imati svoju oznaku izvornosti za poljoprivredni proizvod.

Kao veliki uspjeh Juraj pl. Odrčić istaknuo je i tiskanje knjige Plemenite opčine turopoljske koju je napisao Ivan Rožić, a svjetlo dana trebala bi ugledati u narednih nekoliko dana.

Foto: Plemenita opčina turopoljska

“Meni je osobno drago i ja ću to reći, da je vaš župan ove dobi, i da sam ga upoznao kao jednog mladog i ambicioznog, ali i tvrdoga Turopoljca i plemenitaša koji ne da na sebe i protiv sebe i zna kaj hoće, i kao takvog ja kao čelnik i predstavnik političke vlasti i administracije u ovog gradu takvog suputnika zapravo želim imati. Jedino na takav način možemo dati dobra rješenja, ne samo za današnjicu nego i za budućnost”, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić, a tom je prilikom i najavio kako će u sljedećim godinama iznimno iz proračuna izdvojiti značajnija sredstva za banderij, turopoljsku svinju, Jurjevo i ostale projekte Plemenite opčine turopoljske.

“Najavio sam županu da ću predložiti da se naš glavni park, najstariji park koji ima svoju osnovu od kraja 19. i početka 20. stoljeća, a to je park koji se nalazi između Crkve Navještenja Blažene Djevice Marije i Muzeja Turopolje, da se zove Park Plemenite opčine turopoljske”, najavio je gradonačelnik Barišić.