Prijava

Vaša prijava

Sezona i pol iz snova: Gorica vrijedi 368% više nego kad je ušla u 1. HNL!


Vrijeme je nogometnog odmora u svijetu HNL-a, pa tako i u HNK Gorici. Igrači su se “razbježali” na odmore, svatko na svoju destinaciju, manje ili više daleku i egzotičnu, a u tišini se događaju i prvi poslovi, u prvom redu po pitanju dolazaka i odlazaka igrača. Službenih vijesti iz kluba zasad nema, “status quo” vlada i kad je riječ o Kristijanu Lovriću, tržištu najatraktivnijem eksponatu goričke svlačionice, ali i kad je riječ o svima drugima. Međutim, u svakom slučaju će promjena biti, neki će otići, neki su na odlasku, a bit će i dolazaka, to je sigurno…

U međuvremenu, dok se čeka rasplet svih tih situacija, prilika je za zbrajanje učinjenog. Kako ove sezone, tako i u cijeloj ovoj sezoni i pol, koliko je prvoligaškog nogometa iza perjanice turopoljskog loptanja. U skladu s tim stigao je i prilično egzaktan pokazatelj koliko je Gorica u tom razdoblju napredovala. Naime, čuveni Transfermarkt, najpopularnija svjetska internetska stranica koja se bavi nogometnim transferima, objavila je nove vrijednosti igrača, a samim time i momčadi. Po procjeni eksperata za transfere, gorički igrački kadar tako danas vrijedi 15,5 milijuna eura!

Gledajući cijeli HNL, Gorica je s ovom vrijednošću na petome mjestu, na kojem se smjestila i prvenstvenoj ljestvici nakon prve polovice sezone. Na čelu te liste je, naravno, Dinamo, čija momčad ima procijenjenu vrijednost od 137 milijuna eura. Slijede ga Hajduk (28,3 milijuna), Rijeka (25,8) i Osijek (22,2), a odmah iza velike četvorke je naša Gorica. Jednostavan izračun u ovoj kategoriji kaže da svih devet momčadi HNL-a zajedno vrijedi 135,7 milijuna eura, milijun i nešto manje od samog Dinama?!

Međutim, postoji i jedna kategorija u kojoj je Gorica uvjerljivo prva, čak i ispred Dinama. Riječ je o porastu vrijednosti momčadi u posljednjih godinu i pol dana, koliko su Goričani prvoligaši. Budući da je Gorica u srpnju 2018. imala momčad vrijednu svega 3,3 milijuna eura, ovaj rast do današnjih 15,5 milijuna porast je od čak 368,2 posto! Gotovo četiri puta više nego kad je krenula cijela ova priča, s porastom gotovo dvostruko većim od Dinamova, a prvi sljedeći klub na toj listi je Istra 1961, koja je pod velikogoričkim trenerom Ivanom Prelecom narasla za 162 posto.

Pojedinačno, najvrijedniji igrač Gorice očekivano je Kristijan Lovrić, koji je skočio na 3,5 milijuna eura, a među suigračima ima još petoricu “milijunaša”. Cherif Ndiaye prošle je sezone u ovo vrijeme došao u klub kao potpuni anonimac, a danas vrijedi 1,8 milijuna eura, kapetan Kristijan Kahlina je na 1,1, a na okruglom milijunu su Joey Suk, Lukasz Zwolinski i Aleksandar Jovičić. Nisu daleko ni Jiloan Hamad, Dario Čanađija i Marijan Čabraja, a sve skupa govori dvije stvari… Prvo, Gorica je u odličnoj poziciji na tržištu, njezini igrači su na cijeni. I drugo, u Gorici gotovo svaki igrač napreduje, dokaže svoju vrijednost, a u analizama TM-a je i značajno poveća.

– Bravo dečki, bravo svi u klubu – oglasio se s odmora trener Sergej Jakirović vidjevši kakav je napredak zabilježen kod njegovih igrača.

Momčad će na prvom treningu okupiti 7. siječnja u 11 sati, pri čemu će biti zanimljivo vidjeti tko će se sve na njemu pojaviti. Prijelazni rok starta s prvim danom nove godine, a Gorica nastavlja po starom. Plan je i dalje skupljati bodove, razvijati igrače i činiti ih boljima, vrijednijima u svakom smislu, pa u svemu tome na kraju ostvariti glavni klupski cilj – povijesni izlazak u Europu.