Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica je bila za Milanovića, ali sve tri goričke općine su za Kolindu


Već umorni od dugotrajne i prilično naporne predizborne kampanje, tijekom koje je pobjedu izborio novi predsjednik Zoran Milanović, Goričani jutro poslije zbrajaju dojmove, jedni zadovoljni rezultatima, drugi baš i ne. Na državnoj razini Milanović je skupio nešto više od 100.000 glasova više od protukandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, većina analitičara ističe kako je njegova pobjeda neočekivano uvjerljiva, no ajmo vidjeti kako je to sve skupa izgledalo u našem kraju.

Za početak, rezultati iz Zagrebačke županije govore da je Milanoviću otišlo 79.499 glasova, dok ih je Grabar Kitarović dobila 66.349. Prevedeno u postotke, taj rezultat govori da je novom predsjedniku povjerenje dalo 54,5 posto izašlih birača. Slično su razmišljali i Velikogoričani, stanovnici grada i svih pripadajućih mjesta i sela, budući da je Zoran Milanović u našem gradu dobio 15.961 glas, dok je dosadašnja predsjednica osvojila 14.103 glasova. Gledajući u postocima, za Milanovića je glasovalo 53,1 posto naših sugrađana.

Međutim, situacija je obrnuta u sve tri goričke općine, Kravarskom, Pokupskom i Orlama. U sva tri slučaja više glasova dobila je Kolinda Grabar Kitarović, pri čemu je razlika u njezinu korist posebno izražena u Pokupskom i Kravarskom. Glasači u Pokupskom dali su Grabar Kitarović 593 glasa, dok je Milanović dobio povjerenje 323 ljudi. Dakle, čak 64,7 posto glasača vjerovalo je kako je Kolinda bolji izbor za mjesto na Pantovčaku. Slična je situacija bila i u Kravarskom, gdje je 64,2 posto glasova također išlo sad već bivšoj predsjednici. Brojke kažu da je Grabar Kitarović dobila 547 glasova, a Milanović 305.

Najmanja razlika zabilježena je u Orlama, ali i tamo je Kolinda Grabar Kitarović odnijela veći postotak. Dobila je 454 glasa, u odnosu na 422 Milanovićeva. Dakle, 51,8 posto glasača željelo je da dotadašnja predsjednica dobije još jedan mandat, a na strani pobjednika ovih izbora bilo je 48,2 posto glasača.

Sve u svemu, glasači iz našega kraja uklopili su se u nacionalne okvire – u većim gradovima pobjedu je gotovo u pravilu odnosio Milanović, a u manjim sredinama Grabar Kitarović.