Prijava

Vaša prijava

Gorica opet u akciji! ‘Želimo završiti sezonu na četvrtome mjestu i u Europi’


Još tamo od sredine prosinca kao da je započeo zimski dan na Gradskom stadionu. Igrači i stožer otišli su na odmor, tereni su se odmarali, a čak je i na Pevecovom kafiću stajao natpis – zatvoreno! I tako sve do dan nakon Tri kraja, kad je opet sve živnulo. Napunio se kafić, prvo je stigao trener Jakirović sa suradnicima, a zatim su počeli “kapati” i igrači. Prvi je dan priprema za izazovno proljeće, a energija je, dojam je, jako dobra.

– Odmorili smo se, predahnuli, i evo nas opet zajedno. Ja sam, između ostaloga, bio i u Austriji, na jednom turniru legendi. Bili su Sturm, GAK, Austria Beč, Rapid Beč, Bayern, Eintracht i mi, reprezentacija HNS-a. Idemo uvijek na turnire po Europi, kad god nam se ukaže prilika, a Austrijanci ovo jako lijepo organiziraju. Uspjeli smo to osvojiti, opravdati ulogu favorita, jer stvarno smo puno bolji od njih. Lijepo, ugodno druženje, vidio sam i puno svojih suigrača iz Austrije, i mogu vam reći da mi je drago što su se oni konstitucijski promijenili puno više nego ja, ha, ha – dobro je raspoložen Sergej Jakirović na startu svoje četvrte polusezone za kormilom Gorice.

– Nakon posljednje utakmice, 13. prosinca, imali smo osam dana pasivnog odmora, a od 23. su igrači imali program koji su morali odraditi. Pripreme su jako kratke, samo je 25 dana do prve utakmice, zato ćemo nakon uvodnog testiranja već od sutra krenuti ‘ful gas’, s dva treninga na dan – iznio je Jakir početni plan pa nastavio:

– Utakmicom protiv Lokomotive u subotu u 13 sati završavamo prvi tjedan, a u drugom ćemo biti u Velikoj Gorici do četvrtka, pokušat ćemo naći i protivnika za srijedu, budući da je ogled s Interom otpao, ali igrat ćemo međusobno ako ga ne nađemo. Nakon treninga u četvrtak krećemo za Medulin, gdje ćemo ostati deset dana i odigrati najmanje tri utakmice na Arena Cupu, možda i četvrtu, ako je izborimo. U Istri ćemo peglati formu, da već za Osijek 2. veljače na našem stadionu budemo u pravom izdanju.

Samo trojica igrača izostala su s prvog treninga.

– Gotovo svi su se pojavili, na moje veliko zadovoljstvo, ozbiljno su shvatili ono što smo se dogovorili na rastanku. Odsutni su samo Kristijan Lovrić, zbog djedova sprovoda, te Musa Muhamed, koji kasni iz tehničkih razloga. Cherif je sletio malo prije prvog treninga i ukupno sam stvarno zadovoljan što smo na broju – kazao je Jakirović.

Dovršava se i posao s mladim Litavcem, klincem s tri nastupa za reprezentaciju.

– Da, došao je i Paulius Golubickas, 20-godišnji Litavac iz Suduve. Koliko mi je poznato, došao je na posudbu na šest mjeseci, s mogućnosti otkupa. Gledao sam ga, ono što radi na poziciji prednjeg veznog jako je dobro. Naravno da je hrvatska liga jača od litavske, ali on je igrao i kvalifikacije europskih natjecanja, ima i tri nastupa za reprezentaciju Litve, a čak je i u tim utakmicama radio razliku. Nadam se da će to isto pokazivati i kod nas – rekao je Sergej i dodao:

– U igri su i još neka imena, poslovi su to koje naš sportski direktor Niko dovršava. Pomno smo te igrače probrali s tržišta, ali stvar je sad u uvjetima. Uvijek kažem da igrača nije problem pronaći, problem ga je platiti.

Petorica igrača došla su na probu, četiri iz trećeligaša i jedan iz inozemstva, do odlaska u Medulin pokušat će se nametnuti stručnom stožeru.

– S nama su Mateo Božić (19), koji stiže iz Vrapča, Matej Kelava (24) iz Kurilovca, Paolo Matteoni (21) iz HAŠK-a, Gojko Gadže (20) iz Jaruna i Andrej Gluić (22), koji je igrao u Austriji. Svi su veznjaci, mladi, razvojni igrači, želimo ih vidjeti na djelu. Tako smo doveli i Cherifa i Babeca, bilo bi super da nam barem jedan od njih pokaže da nam može pomoći – pojasnio je trener Gorice.

Jedini odlazak zasad je onaj Marija Marine u azerbajdžanski Sabah.

– Kako ćemo bez njega? Ha, sigurno ćemo imati manje kartona – nasmijao se Jakir i nastavio:

– Uzeli su ga suci na zub, ali zna se kako Marina igra i drago mi je što su i ljudi u inozemstvu prepoznali koliko je važan za momčad. Kad su mi rekli da postoji mogućnost njegova transfera u Azerbajdžan, odmah sam dao zeleno svjetlo. Bio nam je važan, ali bio sam i ja igrač, znam kako je to kad ti se ovako pojavi prilika, jednom u karijeri, da riješiš neke stvari u životu. Pogotovo kad imaš godina koliko on ima. U ovim godinama u Gorici dao je jako puno, svojim pristupom i profesionalnošću, zaslužio je priliku da mu je otvori prostor za odlazak. Želim mu puno zdravlja i sreće, da nastavi i tamo igrati kao što je igrao za Goricu.

Najbliže odlasku je, naravno, Kristijan Lovrić.

– O tome znam isto što i vi… Upita ima, mnogi se interesiraju svakodnevno, ali zna se kako to ide. Tko prvi donese pravu ponudu, taj će profitirati. Svjesni smo da je na zimu teže odraditi takav posao, a ja se samo nadam da ćemo biti spremni na njegov mogući odlazak. Na jesen nam je izravno donio 20 golova i ako nam ode, a ne reagiramo, imat ćemo problem – svjestan je Jakirović.

Spominjali su se još neki odlasci, napose igrača koji su imali manju minutažu, ali ta je priča na odgodi.

– Neću nikoga otpisati dok nekoga ne dovedemo, sve zavisi o pozicijama na koje će dolaziti novi igrači. Pokušat ćemo naći zamjenu za Marinu, ako ne uspijemo, pokrit ćemo se s unutarnjim rezervama. Potrebna nam je i konkurencija Musi na desnom boku i jedno desno krilo, koje bi donosilo barem 20 do 30 posto onoga što lijevo donosi Lovrić. Uspijemo li to dobiti, možemo ići gore i na tablici – uvjeren je Sergej.

Pa kad je već došao do toga, sudario se i s pitanjem je li Europa imperativ…

– Nije. Mi bismo željeli, naravno, ali neće biti lako. Borit ćemo se Lokomotivom za to peto mjesto, a pritom ćemo i jedni i drugi željeti prestići i ove ispred sebe. Tu treba imati na umu i da ćemo s petim mjestom u Europu jedino ako Lokomotiva ili Slaven Belupo ne osvoje Kup. U finalu će netko od njih sigurno igrati… Ali nema to veze, mi ćemo napraviti sve da budemo četvrti. Da, to je cilj, volio bih da budemo četvrti – jasan je Jakir.

Slično je nastupio i pred igračima, rekavši kako mu je “dosta priča o Europi, želim tu Europu igrati”, ali nešto će tu za reći imati i konkurencija.

– Osijek je dovođenjem Erosa Grezde pokazao da ima ozbiljne namjere čak i u borbi za drugo mjesto, a vjerujem da će se i dodatno pojačavati. Hajduk nastavlja dalje s Tudorom, trenerom koji se već više puta dokazao u Europi, Rijeka je zasad oslabljena, vidjet ćemo koga će oni sve dovesti, Lokomotiva je uzela Leškovića… Svi nešto ciljaju i neka je tako, bolje je kad se svi za nešto bore. A mi ćemo pokušati zadržati svoj nivo igre, i još ga podići – zaključio je Jakirović pa poveo igrače na prvi trening u 2020. godini.

Krenulo je, čeka nas vruće proljeće…