Prijava

Vaša prijava

FOTO Lorena (4) pobjednica Fašničke trke, Princ Fašnik preuzeo ključeve Grada


Ove godine nije bilo dovoljno biti najbrži. Trebalo je u parku kod Muzeja Turopolja pronaći i jednu od tri dobro sakrivene krafne kako bi se pobijedilo na 5. po redu Fašničkoj trci. Najbrža u tome bila je četverogodišnja Lorena koju je na utrku dovela baka.

– Ona je bila tako vesela i jedva je čekala da trči. I sanjala je tu trku i sama se htjela prijaviti. Ja sam jako ponosna – kazala je Lorenina baka, budući da je Lorena, nakon naporne utrke, morala povratiti snagu krafnama, pa imala vremena puno razgovarati. Kratko nam je rekla da se zabavila i da joj nije bilo teško pronaći skrivene krafne.

Osim što su trčale za krafne, maškare su ove godine dale i humanitarni doprinos, a u njihovo ime Turistička zajednica Velike Gorice donirala je paket sportske opreme Judo klubu osoba s invaliditetom Fuji.

Nakon Fašničke trke, ključeve Grada preuzeo je Princ Fašnik i tako proglasio Slobodnu fašničku republiku koja će Gradom upravljati sve do 25. veljače.

Ključeve mu je predao zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar, a tom je prilikom rekao:”Ovo je 11. Turopoljski fašnik. I same godine govore koliko je Gradu Velikoj Gorici važno da održi ovu tradicionalnu manifestaciju i da je svake godine diže na višu razinu kako bi građanima život u našem gradu bio što ljepši. Želimo da sve naše manifestacije, Advent u Gorici, Gastro Turopolja i Fašnik, budu prepoznate i na nacionalnoj razini.”

Vrhunac Turopoljskog fašnika je 22. i 23. veljače kada će gradom proći velika i mala fašnička povorka.

– Ove godine će biti zanimljiva fašnička povorka, puno je tema koje naše maškare žele prikazati. Teme su aktualne i mislim da će povorka biti zanimljiva. Stanovnici Turopolja čuvaju Fašnik, naši sugrađani se sjećaju svog djetinjstva i tradicijskog Fašnika. Ovaj sada je poprilično teatraliziran, ali to je suvremeno doba i želimo održati tradiciju koja je primjerena ovom dobu – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice  Milada Mesarić.

Galerija fotografija