Prijava

Vaša prijava

Otvorene prijave za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

[]

Prijave za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća otvorene su od danas, 1. rujna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za tu je namjenu osigurao 203 milijuna kuna, a o natječaju smo već pisali OVDJE.

– Ispitivanjem zainteresiranosti građana Velike Gorice, pokazalo se da postoji velika zainteresiranost građana našega Grada za energetskom obnovom obiteljskih kuća, naročito uzevši u obzir činjenicu da je danas na području Grada još uvijek relativno velika zastupljenost starijih obiteljskih kuća – kazali su iz Grada Velike Gorice.

Inače, obiteljske kuće čine 65 posto stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40 posto od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini.

Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili imaju samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70 posto energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60 posto u odnosu na trenutnu.

Podsjećamo, na Javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže. Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

S obzirom da je od ove godine način prijave izmijenjen te se za sredstva moguće prijaviti isključivo putem sustava e-Prijave na javne pozive Fonda, Fond je izradio vodič kroz prijavu za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počinje sa zaprimanjem prijava od 1. rujna u 9:00 sati . Za dodatne informacije, osim u sam Fond, možete se javiti i na mail adresu: energetska.obnova@gorica.hr.