Prijava

Vaša prijava

Grad Gorica će svima čije kuće dobiju crvenu oznaku izgraditi nove

[]

Svima kojima su kuće ili stanovi stradali u razornom potresu 29. prosinca te su dobili crvenu oznaku, odnosno oznaku kako su stambeni objekti privremeno neupotrebljivi, Grad Velika Gorica izgradit će nove, kazao je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar. Za početak, vlasnici objekata s crvenom oznakom dobit će montažne kuće, a kasnije će im Grad izgraditi nove. Za sada ovu oznaku imaju tri objekta, ali još pet objekata moraju provjeriti statičari.

10 tisuća kuna jednokratne pomoći

– Danas smo donijeli i mjeru da će sve obitelji čiji su objekti stradali u potresu i koji su se morali odseliti iz svojih domova, bili oni u hotelu ili kod neke rodbine, dobiti po 10 tisuća kuna jednokratne pomoći. Strašan je to prizor bio, znamo mi koji smo ih vozili onaj prvi dan od potresa i smještali ih kod rodbine i u hotele. Sve što su stvarali desetljećima, sa suzama su odlazili samo s onim što su nosili na sebi – kazao je Ačkar.

U drugoj fazi pomoć će dobiti i oni čije su stambene građevine upotrebljive, ali ipak oštećene u potresu, a takvih je zasad oko 500.

– Ovisno o procjeni stručnjaka o oštećenjima, utvrdit će se iznos koji će oni dobiti. Zato pozivam predsjednike mjesnih odbora da nam prijave koje su obitelji morale obnoviti dimnjake, krovove, štagljeve i ostalo. Mi ćemo dostaviti materijal kako bi se to sve počelo što brže rješavati – kaže Krešimir Ačkar.

4.1.2021. Velika Gorica – Konferencija za medije Gradskog stožera civilne zaštite. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Grad postavlja kontejnere 

Do subote u 16 sati Grad je zaprimio 183 prijave oštećenja od potresa. Najviše ih je u Cerovskom vrhu, Dubrancu i okolnim naseljima, izvijestio je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Dubravko Katulić.

– Za obitelji koje nemaju krov nad glavom Grad planira naručiti kontejnere kako bi i oni imali mogućnost da žive dostojan život. Mi ćemo sutra poslati građevinsku operativu u Cerovski vrh, dogovorili smo se s vlasnicima gdje će ti objekti biti i postavit ćemo ih. Trenutno je planirano pet takvih kontejnera u Cerovskom vrhu, ali vidjet ćemo hoće li ih biti potrebno još više. U Velikoj Buni ćemo također postaviti dva kontejnera – kazao je Dubravko Katulić.

Sve zgrade su sigurne za korištenje

Veliki broj prijava šteta zaprimilo je i Gradsko stambeno gospodarstvo. Od potresa do danas dobili su 472 poziva vezanih uz oštećenja stambenih zgrada. Statičari su napravili brze preglede kojima su utvrdili kako su sve zgrade uporabljive, a čeka se i službeno izvješće.

– Nakon potresa u Zagrebu u ožujku mi smo proširili našu policu osiguranja te smo za 162 ulaza u zgradama napravili police osiguranja protiv potresa, pa su police upućene i bit će prijavljene kao takve pa molimo građane za strpljenje zbog velikog broja šteta koji je prijavljen. Uz pomoć Grada Velike Gorice ćemo iznaći mogućnost da se te štete koje nisu policom pokrivene saniraju, jer su policom pokriveni samo zajednički dijelovi – kazao je direktor GSG-a Tomislav Landeka i pozvao građane da i dalje prijavljuju svoje štete te da prilože i fotografije oštećenja.

 


Mašić: “Vjerujem u pobjedu”