Prijava

Vaša prijava

Grad Velika Gorica dobio suglasnosti za gradnju škole u Kurilovcu i dogradnju OŠ Eugena Kumičića


OS-Eugena-Kumicica-2
Kada su u pitanju nova ulaganja u školstvo i proširenje kapaciteta. Grad Velika Gorica 21. ožujka dobio je suglasnost od Ministarstva znanosti i obrazovanja za izgradnju i opremanje Osnovne škole Kurilovec sa sportskom dvoranom i vanjskim sadržajima te dogradnja i rekonstrukcija Osnovne škole Eugena Kumičića.

No, stiže još dobrih vijesti kada su u pitanju nova ulaganja u školstvo i proširenje kapaciteta. Grad Velika Gorica 21. ožujka dobio je suglasnost od Ministarstva znanosti i obrazovanja za izgradnju i opremanje Osnovne škole Kurilovec sa sportskom dvoranom i vanjskim sadržajima te dogradnja i rekonstrukcija Osnovne škole Eugena Kumičića. Navedene projekte Grad planira ostvariti bespovratnim sredstvima u sklopu NPOO Poziva „Izgradnja, rekonstrukcija i opremanje osnovnih škola za potrebe jednosmjenskog rada i cjelodnevne škole“.

– Kada je bilo govora o samom natječaju, morali smo napraviti analizu postojećeg stanja. Analiza za jednosmjensku nastavu pokazala nam je kako će Velikoj Gorici biti potrebna jedna nova škola s projekcijama do 600 učenika te rekonstrukcija i nadogradnja još jedne škole pa smo se zbog prostora odlučili na OŠ Eugena Kumičića – istaknula je pročelnica za školstvo, predškolski odgoj i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić.

renutno je pokrenut postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije i ishođenje potrebnih dozvola za gradnju ta dva projekta. Novi kapaciteti omogućit će jednosmjensku nastavu u ovim goričkim školama.

– Nakon što smo dobili suglasnost, kapaciteti u Kumičiću bit će povećani za 350 učenika. Projektom se planira osigurati 13 novih učionica izgraditi novu sportsku dvoranu te stvoriti ostale preduvjete za siguran i ugodan boravak učenika, učitelja i ostalih zaposlenika u rekonstruiranom objektu. Ministarstvo će projekt sufinancirati u iznosu od 100 posto – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Prema novom idejnom rješenju škola će se prostirati na više od 9 tisuća metara kvadratnih što je gotovo duplo veća površina nego trenutna. Naime, postojeća škola trenutno broji oko 930 učenika u 40 razrednih odjela i radi u dvije smjene na ukupno 4.925 metara kvadratnih. Zadovoljna novim projektom je i ravnateljica Snježana Ruklić.

– Hvala svima koji su dali truda i vremena da se ovaj projekt i pokrene. Sretni smo što ćemo konačno prijeći u jednosmjenski rad, ali i da škola nakon 49 godina koliko je i stara, ide u rekonstrukciju i dogradnju kako bi modernizirali prostore i time učenicima osigurali kvalitetnije obrazovanje – naglasila je Ruklić.

Kada je u pitanju Osnovna škola u Kurilovcu, nju će resorno ministarstvo financirati s 83 posto, a ostatak sredstva osigurat će Grad Velika Gorica.

– Okoliš škole bit će financiran sa 100 posto, a trodijelna sportska dvorana sa 66 posto koju će uz osnovnoškolce moći koristiti i gorički sportaši. Škola nije 100 financirana jer smo ciljano išli s većim gabaritima, većom knjižnicom, učionicama, kabinetima i svime što je struka zahtijevala za adekvatnije vođenje nastave. Škola se gradi jednom u 50 godina tako da ćemo svakako preuzeti taj dio na sebe. Bit će to jedna od najmodernijih škola u Hrvatskoj – objašnjava gradonačelnik Ačkar te dodaje kako će uz povećanje prostornih kapaciteta za izvođenje nastave ove dvije škole pružiti sportski i društveni sadržaj.

Kapacitet osnovne škole, koja će se nalaziti u Ulici Franje Kirinčića Boška u Kurilovcu, bit će 24 razredna odjela. Od toga je 12 razredne nastave i 12 razreda predmetne nastave za ukupno 672 učenika i dodatna četiri posebna razredna odjeljenja odnosno mali razredi, što je sveukupno 692 učenika.

Grad Velika Gorica trenutno je u postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kojima bi se steklo pravo izgradnje osnovne škole na predviđenoj lokaciji.

Inače, obje škole bi u novom ruhu trebale biti spremne za rad u školskoj godini 2026./2027.

OS-Kurilovec-2